Túl azon, amit az ókori Görögországról általában olvashatunk, nap mint nap számos érdekesség lát napvilágot a témát kutató tudósok munkássága nyomán. Ezekből hoztunk egy csokorra valót.

1. Az ókori olimpiai játékok résztvevőinek nem kellett sokat gondolkodniuk azon, milyen mezt válasszanak a vetélkedéshez, ugyanis a játékokon anyaszült meztelenül (esetleg a nemi szervüket éppen takaró anyagdarabban) kellett megjelenniük és versenyezniük.

2. Statisztikák szerint még ma is 2000 olyan ember van a világon, aki még mindig azt a vallást gyakorolja, melyben Zeusznak és az olimposzi Isteneknek hódol.

3., Az ókorban használatos “fém bika” kínzási módszer a görögök találmánya. Az elítélteket a fém bika belsejébe zárták, majd tüzet raktak a bika alá, gyakorlatilag élve megégetve a benne lévőt.

4.Nem Kolumbusz volt az első, aki úgy gondolta, hogy a Föld gömb alakú, ugyanis a gondolat már 500 évvel Krisztus előtt Görögországban is megfogalmazódott. Erathosztenész görög matematikus feljegyzései között találtak ugyanis a Föld körméretére vonatkozó számításokat, amelyek egyáltalán nem jártak messze az azóta mért tényleges számoktól.

5. A tortára helyezett gyertyák szokása is Görögországból ered. A kör alakú tortákkal Artemisz, a vadászat és a Hold Istennője előtt tisztelegtek, ahol a gyertyák a Hold fényét szimbolizálták a tortán.

6. Ókori feljegyzések szerint a neves ókori tudós, Pithagorasz nem evett babot, mert szent zöldségnek tartotta. Nézetét számos tanítványa osztotta.

7. Az ókorban, Spártában a nők házasságkötésük napján leborotválták a fejüket, férfiruhába öltöztek, és egy sötét szobában várták leendő férjüket.

Megszakítás