Mindannyian abban reménykedünk, hogy a jelenlegi helyzetnek minél hamarabb vége, s szabadon utazhatunk arra, amerre csak szeretnénk. Bármerre vegyünk is az irányt, jusson eszünkbe, hogy Görögország mindig jó megoldás.

Kefaloniát sokan csak a földi Paradicsomként szokták emlegetni. Saját tapasztalatból mondhatjuk, hogy ha egyszer ellátogattok ide, visszavágytok majd. Hogy miért? Legalább 11 dolog miatt:

1. Mert itt találjátok a világ egyik legszebb strandját: Myrtos szabad szemmel is olyan, mintha már eleve lenne rajta néhány filter, pedig a színek összjátéka itt nem a photoshop, hanem “pusztán” a természet műve. A meseszép, kristálytiszta vízhez egy szerpentines út vezet, ám nem árt korán indulni, hiszen magától értetődő, hogy ez a sziget egyik legnépszerűbb pontja.

Myrtos tengerpart

2. Mert itt életre kel a filmvászon: a szigeten forgatták a világhírű Corelli kapitány mandolinja című filmet, melyben olyan sztárok szerepeltek, mint Penélope Cruz, Nicolas Cage, Christian Bale és a csodálatos Irene Papas.

3. Mert körbelengi a misztikum: vannak, akik úgy tartják, hogy Kefalonia megegyezik Homérosz Ithakájával, és ez volt hajdanán Odüsszeusz otthona, ahová annyi viszontagság után sikerült csak hazajutnia.

4. Mert itt közelről szemügyre vehetitek a tengeri teknősöket: természetesen erre a sziget több pontján van esély, de ha kicsit biztosabbra szeretnétek menni, akkor sétáljatok ki a főváros, Argostoli kikötőjébe a reggeli órákban, amikor a halászok visszatérnek, mert olyankor a teknőcök itt várják a lepattanó falatokat.

Tengeri teknősök

5. Mert itt első kézből kóstolhatjátok meg a sziget fehérborát: a Robola nevet viselő nedű friss, könnyed, citrusos zamata miatt igen közkedvelt, halételekkel és a tenger gyümölcseivel verhetetlen párost alkot.

6. Mert itt a Föld egyik legszebb barlangjában csónakázhatsz: valószínűleg nincs ember, aki a kefaloniai nyaralása alatt kihagyná a Melissani barlangot. A sok fényképről visszaköszönő csodaszép természeti jelenség báját a tetején lévő nyíláson beáradó napfénynek köszönheti, és kétségtelen, hogy megéri az esetleges hosszabb sorban állást is.

Melissanti-barlang

7. Mert itt még cseppkövekből sincs hiány: a természet igen gazdagon árasztotta el Kefaloniát minden földi jóval, erre még egy példa a Drogarati cseppkőbarlang, mely ugyan méretét tekintve kicsi, de annál szebb belsőt takar.

8. Mert van itt egy falu, ami miatt sokan útra kelnek: a cseppnyi Assos-ról rengeteg gyönyörű fotó kering a világhálón, és elmondások alapján nagyon sokaknak ez adta meg az utolsó lökést, hogy ellátogassanak a szigetre. A festői kis település sokszor végzett előkelő listák élén, legutóbb a tavalyi év egyik legszebb európai településének választották.

Assos

9. Mert egy máig élő hagyománynak is részesei lehettek: amennyiben augusztus 15-én a szigeten tartózkodtok, belecsöppenhettek a helyiek védőszentje, Szent Gerasimos tiszteletére tartott ünnepségbe.

10. Mert Kefalonia remek kiindulópont a kirándulásokra: naponta indulnak hajók a környező jón szomszédokra, melyek remek alkalmat biztosítanak a szigetvilág felfedezésére.

11. Csend, nyugalom, természet: ezt itt mind megtaláljátok. A helyiek tudatosan mérsékelik a nagyobb hotelberuházásokat, hogy elkerüljék a tömegturizmus kialakulását. Ha nyugisabb nyaralást terveztek, ami mellőzi a hangos szórakozóhelyeket, és vágytok a páratlan szépségű strandok és természeti környezet nyújtotta kikapcsolódásra, ez a nektek való sziget!

A szigetről részletesebben IDE KATTINTVA olvashatsz.

Megszakítás