Nemsokára megindítanák a turistaszezont.

A görög idegenforgalmi miniszter, Haris Theoharis sajtótájékoztatón jelentette be, hogy reményeik szerint május 14-én sor kerülhet az ország megnyitására – de kizárólag azoknak, akiket már beoltottak, rendelkeznek antitestekkel a szervezetükben vagy negatív teszttel bírnak.

Az idegenforgalomban dolgozók oltása elsőbbséget élvez, rájuk közvetlenül a veszélyeztetett csoport után kerül sor.

“Megcélozzuk május 14-ét a turizmus megnyitására, természetesen speciális szabályokkal és friss protokollal. Addig fokozatosan enyhítjük a szigorításokat, amennyiben a körülmények megengedik” – mondta Theoharis a Nemzetközi Turisztikai Börzén, mely idén a vírus miatt virtuálisan került megrendezésre.

Egyben megosztotta 2021 nyarának idegenforgalmi szlogenjét: All you need is Greece (Minden, amire szükséged van, az Görögország – a szerk.), mely arra ivatott utalni, hogy Hellászba invitálja az embereket, hogy megfeledkezzenek az előző év rossz emlékeiről.

“A jól megérdemelt görög nyaralás megmosolyogtat és reménnyel tölt el, hogy visszakapjuk az életünket megannyi végeláthatatlannak tűnő nehézség után” – mondta a miniszter.

Május 14-ig ún. pilot megnyitást fontolgatnak, miszerint áprilistól biztosítanák az olyan nem csak EU-s országok állampolgárainak belépését az országba, akik előrehaladott beoltási programmal rendelkeznek, mint például Izrael. Természetesen minden a járvány alakulásának függvénye.

A tavalyi nyárhoz hasonlóan szintén random tesztelések várhatóak az országba való belépéskor, annyi különbséggel, hogy ezúttal gyorsteszteket használnak majd, amik megkönnyítik és felgyorsítják a folyamatot.

Theoharis azt is hangsúlyozta, hogy minden koronavírussal kapcsolatban felmerülő költséget (a kórházit is beleértve) a görög állam fedez, így a turistáknak ez nem kerül majd semmibe. Ezen kívül természetesen az itt nyaralókra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a helyiekre, például a maszk kötelező használata.

Ezen felül a nyaralóhelyek egészségügyi intézeteinek infrastuktúrája is fejlesztésre kerül.

A miniszter azt is elmondta, hogy 2020 nyara is bizonyította, hogy Görögország biztonságos nyaralóhelyet tud teremteni mindenki számára, és minimálisra képes csökkenteni a fertőzés veszélyét.

“Most már az alagút végén járunk, köszönhetően az emberi lelkierőnek és a tudomány fejlődésének. A turizmushoz való visszatéréshez elengedhetetlen a görög mosoly, vendégszeretet és a hellén tájak. 2021-ben mi, görögök nagyon optimisták vagyunk. Készen állunk. Készen állunk rá, hogy minden vendégünket megszabadítsuk a járvány által okozott kellemetlen emléktől” – mondta.

Megszakítás