8 olyan érdekességet hoztunk, amelyek a görög esküvők gyakori elemei. Szeretni való szokások vagy őrületbe kergető etapok? Döntse el mindenki maga! 🙂

1. Cipőm, cipőm, mondd meg nékem…

gorog_eskuvoi_cipo.jpg

Görögországban szokás, hogy az esküvő előtt a a menyasszony felírja szingli barátnőinek, női rokonainak nevét cipője talpára, s akinek a neve a tánc során nem kopik le, hamarosan megtalálja élete szerelmét.

2. Köszönetajándék vagy “álomcukorka”?

bonbonieres.jpg

A görög esküvőn a házaspár általában  tüllbe csomagolt mandula alakú cukorkát, úgynevezett bonbonieres-t ad emlékbe minden vendégnek. Ám ez nemcsak egyszerű édesség, hiszen a legenda úgy tartja, hogy ha a szingli lányok ebből egy darabot a párnájuk alá tesznek, megálmodják, hogy ki lesz a jövendőbelijük.

3. Rizsa-rizsa

rizs.jpg

Görögországban is szokás, hogy a templomból kijövő újdonsült házaspárt rizzsel szórják meg. Egyes források ezt a pogány hagyományokra vezetik vissza, manapság azonban már a termékenység és a jó szerencse szimbólumának tartják.

4. Férjnél vagy már?

nagyito.jpg

Ha valaki egy görög esküvőn olyan eladósorba lépett görög lányként vesz részt, aki még nem találta meg az igaz szerelmet, számíthat arra, hogy az idősebb görög női rokonok az egész esküvő alatt üldözik majd a kérdéssel: mikor megy már férjhez. A kevésbé szerencsések kisebb monológokat is meghallgathatnak arról, vajon mi lehet az eddigi szerencsétlenség oka…

5. Cél: megtalálni A VEJET

nagiyito_2.jpg

A nagy görög esküvők egyben egyfajta “kiállítások” is a szingli lányok görög anyukái számára, akik minden pillanatban árgus szemekkel figyelik, hogy merre találják meg jövendőbeli vejüket.

6. Simára!

borotva.jpg

Azon görög szokás eredete, mely szerint a vőlegény esküvői tanújának meg kell borotválnia a vőlegényt, régről származik. Egyesek ezt a szokást a legénybúcsúhoz hasonlítják, azonban napjainkban, amikor az arcszőrzet a reneszánszát éli, nem gyakran kerül sor erre.

7. Gyere, táncolj!

zeimbekiko.jpg

Ahogy más országban, úgy Görögországban is van egy tánc, ami a friss házasok számára van fenntartva. Ezt követően viszont a vőlegénynek egyedül is meg kell csillogtatnia táncos képességeit, ez az úgynevezett zeimbekiko tánc.

8. Darabokra!

tanyertores.jpg

A tányértörés régi görög esküvői hagyomány, amelynek során a külön erre a célra biztosított tányérok összetörésére van lehetőség, többnyire az ifjú férj szólótánca alatt.

Fotók: Pinterest

Megszakítás