Kevesen tudják, hogy a Titanic tragikus első és egyben utolsó útján négy görög állampolgár is részt vett.

Az 1912. április 15-én elsüllyedt hajóóriáson 2224 fő tartózkodott, közülük több, mint 1500 ember életét vesztette – köztük a Titanic négy hellén utasa is.

Panagiotis Lymberopoulos, Vassilios Katavelos, Apostolos Hronopoulos és Dimitrios Hronopoulos, akik közül a két utóbbi testvérpár, ugyanabból a peloponnészoszi faluból, Agios Sostis-ból származtak. A négy fiatal barát, ahogy sokan mások a fedélzeten, egy jobb élet reményében szeretett volna Amerikába utazni. Ahogy több társuknak, nekik sem teljesülhetett ez az álmuk.

Kép: www.greekreporter.com

A két fivér testét sosem találták meg. Lymberopoulos egy kis gyár tulajdonosa volt New Yorkban, aki fia megkeresztelése miatt utazott vissza Görögországba. Felesége tiltakozása ellenére az esemény után rögtön vissza akart térni Amerikába, és vitte magával a Hronopoulos testvéreket. Lymberopoulos volt az egyedüli, akinek sikerült feljutnia egy mentőcsónakra, mert angoltudásának köszönhetően megtalálta, hol lenne erre lehetőség. Sajnos azonban ezt a csónakot sosem találták meg. Tragédiájának tudható be az is, hogy Katavelos-szal együtt elcserélték a jegyüket, hogy négyen együtt utazhassanak a Titanic-on.

Falujukban egy kis emlékművet állítottak a tiszteletükre.

Megszakítás