Az ötkarikás játékok a világ legrangosabb sporteseményei közé tartoznak, a reflektorfény azonban mindig a sportolókra terelődik. Ma 9 olyan érdekességet hoztunk, amit tudnotok kell az (1896-os) olimpiáról.

1. Az ókori olimpiák végére átmenetileg I. Theodosius császár tett pontot, aki “pogány praktikának” nevezve 393-ban beszüntette a sporteseményt.

2. Voltak ugyan próbálkozások az olimpia feltámasztására különböző sportprogramok keretében, például az 1600-as években Angliában, vagy a francia forradalom idején, de ezen próbálkozások nem jártak sikerrel.

3. A görögök 1859-ben rendezték meg az első pánhellén játékokat, melyek aztán a későbbi olimpiák előzményeinek tekinthetőek.

4. A pánhellén játékok felkarolója és továbbfejlesztője Pierre de Coubertin báró volt, az ő közreműködésével jött létre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 13 ország 49 sportszövetségének összefogásával.

5. Az első újkori olimpia megszervezéséért több város is versengett, többek között Párizs, hiszen ezzel szerette volna feldobni az akkortájt megrendezett világkiállítást. Budapestnek sem jött volna rosszul az ezeréves évforduló okán, azonban Athén végül – a pénzügyi nehézségek ellenére – mindenkit maga mögé utasított Georgios Averoff görög kereskedő jelentős anyagi támogatásának köszönhetően.

6. Az olimpia jelszava a „Gyorsabban, magasabbra, erősebben!” (Γρηγορότερο, υψηλότερο, δυνατότερο!”) lett.

7. Az első újkori olimpián 13 ország sportolói (Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Bulgária, Chile, Dánia, Franciaország, Görögország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, az Osztrák-Magyar Monarchia, Svájc és Svédország) vettek részt.

8. Az 1896-os megmérettetés főszereplői férfiak voltak (összesen 295 sportoló), nők ekkor még nem vehettek részt az olimpián.

9. Az 1896-os athéni olimpián 9 sportág (atlétika, torna, birkózás, úszás, tenisz, vívás, kerékpározás, lövészet, súlyemelés) 43 versenyszámában volt lehetőség dicsőséget szerezni.

Megszakítás