Tegnap, Stavros Niarchos születésének 112. évfordulóján a jótékony mágnás életének és munkásságának indulásáról írtunk Nektek, cikkünket IDE KATTINTVA olvashatjátok el. Ma a közte és Aristotelis Onassis közötti versenyről olvashattok.

A két hajómágnás az 1940-es évektől kezdve jelentett egymásnak konkurenciát. Ez 1947-re élesedett ki, amikor is Niarchos második válása utána feleségül akarta venni az akkor csak 14 éves Tina Livanos-t. Ő szintén a már korábban említett Stavros Livanos hajózással foglalkozó milliárdos lánya volt. Niarchos engedélyt kért az édesapától a frigy létrejöttéhez, ő azonban megtagadta, mondván gyermeke még túl fiatal, és a leendő vőlegény válási procedúrájának még nem került pont a végére. Két évvel később Niarchos újra kifejezte korábbi szándékát Tina irányába, ezúttal azonban az apa idősebb lánya, Eugenia kezét ajánlotta az udvarlónak. A házasodni kívánó fiatalember belement, és elvette a korábban kiszemelt lány nővérét, akivel később négy közös gyermekük született.

Három évvel később azonban riválisa, Onassis elvette Tinát, ez pedig roppant mód felbőszítette Niarchos-t, mert úgy gondolta, Aristotelis kizárólag azért tette ezt, hogy őt bosszantsa.

Innentől kezdve pedig a két üzletember ott próbálta felülmúlni a másikat, ahol csak lehetett: üzletben, fényűző életmódban és romantikus hódításokban. Történeteik igazi csemegék voltak az újságok gazdasági, de bulvár szekcióinak is.

Stavros Niarchos és Tina Livanos

Mindketten az elsők között voltak, akik szigetet vásároltak maguknak Görögországban: Onassis Skorpios-t, míg Niarchos Spetsopoula-t szerezte meg.

Onassis az operaénekes Maria Callas-szal folytatott viszonyt, és elvette John F. Kennedy özvegyét, miközben Niarchos elvette Charlotte Fordot, az autógyártó óriás, Henry Ford lányát 1965-ben, Mexikóban (ez volt a negyedik házassága). Ez a frigy azonban csak egy évig tartott, de így is egy kislány, Elena szülei lettek. Sok időt töltöttek Spetsopoulán.

A görög hajóóriás nem vált el Eugenia Livanos-tól, az asszony 1970-ben hunyt el, állítólag altató túladagolásban a család magánszigetén, a halottkém pedig a mendemonda szerint megtagadta, hogy megjelölje a halál okát.

1971-ben Niarchos végső bosszút állt konkurenciáján, amikor feleségül vette az időközben Onassis-tól elvált Tina Livanos-t, aki addigra már második házasságán is túl volt, és a Blandford márkinéja címet viselte. Három évvel később azonban nővéréhez hasonlóan ő is rejtélyes körülmények között halt meg. Kezdetben úgy gondolták, hogy testvére után ő is gyógyszertúladagolás miatt lelte halálát, de később kitudódott, hogy az ok tüdőödéma volt.

Megszakítás