Minden országnak megvannak a maga babonái, melyekhez jó vagy éppen rossz következményeket társítanak. Vannak babonák, melyek eredete ismeretlen, másoké viszont nem az: ilyen például a törött tükörhöz kapcsolódó babona, mely az ókori Görögországból ered.

A görögök úgy hitték, hogy a vízfelület visszatükrözi az emberek lelkét, s ugyanezt gondolták a tükrökről is, melyek összetörése nem jelentett jót a tulajdonosára nézve: a sokszorosan visszatükröződött képrészletekhez ugyanis mind az ókori Görögországban, mint a Római Birodalomban titokzatos erőket társítottak.

A rómaiak úgy gondolták, hogy a tükrökön keresztül az istenek kémlelik az embert, így nagy tiszteletlenségnek minősül, ha a tükör összetörik.

A 3. század körül a tükröket üvegből kezdték gyártani, melynek következtében sokkal többször törött össze egy-egy tükör.  A rómaiak viszont nem hitték, hogy a balszerencse örökké tart, ekkor társították a 7 éves szabályt egy-egy tükör összetöréséhez, vagyis a 7 éves “szerencsétlen” periódus letelte után a rómaiak hite szerint is minden jóra fordul.

Skip to content