Amikor a görögök kimennek a partra, azt a lehető leglezserebben teszik. Olyannyira természetes nekik ez a közeg, mintha a saját otthonukban lennének. A turisták ezzel szemben az öltözéküktől kezdve az italrendelésükig ezt teljesen másképpen csinálják. De mik is ezek a szokások, amiben eltérnek egymástól? Ezeket gyűjtöttük össze. Fogadjátok kellő humorral. A kivételeknek pedig tisztelet.

1.Fürdőruha: a görögök ebben is a kevesebb több elvét vallják, és csodálkozva nézik, mikor a nyaralók pólóban vetik magukat a habok közé. A külföldiek mentségére legyen mondva, nem mindenki bőre szívja magába az anyatejjel együtt a napsugarakat is. Sőt, mi több, a görögök többsége minden évben új fürdőruhával rukkol elő, mely megfelel a legújabb divatnak.

2. Ital: a hellének kávét, leginkább frappét vagy freddo eszpresszót fogyasztanak és ehhez vizet rendelnek a part menti bárban vagy étteremben. Az este közeledtével jöhet a hideg sör vagy egy újabb kávé, de napközben leginkább csak az utóbbi. Ezzel ellentétben a turisták sokszor rendelnek meleg italt, például teát vagy koffeinmentes kávét, ami előtt a görögök értetlenül állnak.

3. Érkezés a strandra: a nyaralók nagy része legtöbbször későn kel, bőségesen bereggelizik és csak azután vagy még később érkezik a partra, akkor pedig meglepetten konstatálja, hogy egy szabad napernyő és ágy sincsen. A tapasztalt helyiek azonban már korán nekiindulnak, hogy ezt elkerüljék, bár a népszerűbb helyekre nem lehet elég hamar elindulni.

4. Napozás: a görögök nem napoznak egy szál törölközőn a homokban, kivéve, ha már teljesen telített a part. A kényelmet és a napozóágyakat preferálják. A turisták gyakran heverednek le a forró homokra, természetesen egy kendőn, törölközőn vagy matracon, ám érdemes vigyázni, egy-egy hirtelen feltámadó szellő könnyen telefújja az embert homokszemcsékkel.

Cikkünk második részét ide kattintva olvashatjátok.

Megszakítás