Szeptember 13-tól új korlátozások léptek életbe Görögországba.

Ahogy arról korábban beszámoltunk nektek, az oltatlanokat szigorúbb rend betartására kérik hétfőtől.

Ennek értelmében minden 12 év feletti állampolgár, aki repülővel, vonattal, helyközi buszjárattal, hajóval szeretne közlekedni vagy valamilyen beltéri közösségi helyet látogatni, köteles negatív COVID-teszteredményt felmutatni, mely a megadott időkereten belül készült el. Ezeknek a teszteknek a költsége az egyéneket terheli, hiszen hétfőtől az ingyenes ellenőrzőhelyek kizárólag az oltottak számára lesznek ingyenesek.

A kormány meghatározta mind a PCR, mind a gyorstesztek árainak maximumát: az előbbi 60, míg a gyors verzió 10 euróba kerül.

Az oltottaknak és az oltatlanoknak egyaránt kötelező a maszkviselés belső térben, illetve olyan külső területeken, ahol tömeg gyűlik össze.

A negatív gyorsteszt eredményéről készített új digitális igazolvány heti egyszeri bemutatása előírt minden oltatlan számára, annak érdekében, hogy dolgozhasson. A költséget az alkalmazottnak kell állnia, az igazolvány érvényességét pedig a munkáltató ellenőrzi egy applikáció segítségével.

A pedagógusoknak és az iskolai személyzetnek, a turizmusban, a vendéglátásában, a televízióban, a filmiparban, a színházban ténykedőknek heti kétszeri tesztelés van előírva, szintén saját költségen.

12 éves kor felett ahhoz, hogy valaki tárgyalóterembe vagy hivatalba mehessen, vagy egy már átvészelt COVID-fertőzésről szóló orvosi igazolást, egy 72 órán belül elvégzett PCR-teszt negatív eredményét vagy egy gyorsteszt 48 órán belüli negatív eredményét kell felmutatnia. Az 5 és 11 év közötti gyerekeknek az elmúlt 24 órában végzett önteszt negatív eredménye szükséges. Ugyanez az előírás az utazással kapcsolatban.

Az oltatlan általános iskolai diákoknak heti két tesztet kell elvégezniük, mely számukra ingyenes, az eredményt pedig fel kell költeni a megfelelő kormányzati oldalra. Az idősebb oltatlan nebulóknak azonban az állam már nem állja a heti kettő tesztet, amit kötelező elvégezniük.

Nagy vitát váltott ki, hogy az egészségügyi dolgozókat kötelezni akarja a kormány az oltás felvételére, ellenkező esetben felfüggesztés jár.

A kávézók, bárok, éttermek, tavernák, klubok és egyéb szórakoztató- és vendéglátóipari egységek azok számára elérhetőek, akik vagy oltási igazolvánnyal vagy egy igazolással rendelkeznek, ami bizonyítja, hogy korábban áttestek a koronavírus fertőzésen. Ugyanez érvényes a sportlétesítményekre is.

Hasonló a rendelkezés a régészeti lelőhelyek, múzeumok, művészeti galériák esetében, az oltatlanoknak negatív teszteremény bemutatása az előírás.

Az edzőtermek látogatásához heti egyszeri negatív PCR-teszteredmény nélkülözhetetlen.

Skip to content