Új sorozatunkban úgy gondoltuk, kicsit közelebb hozzuk Nektek a görög isteneket és a velük kapcsolatos, kalandos mitológiai történeteket, hiszen ezek olyan sokrétűek, hogy nem biztos, hogy már mindegyikről hallottatok. De tegyünk egy próbát!

Zeusz és Héra után következzen a hatalmas kultusszal bíró tengerek istene, kinek nevét a mai napig sokan emlegetik, ha vízre szállnak: jöjjön Poszeidón!

Titulus: a tengerek, óceánok és édesvizek istene

Szülei: Kronosz titán és Rhea titanisz

Születési helye: apja gyomrából Zeusz szabadította ki

Testvérei: Zeusz, Hádész, Héra, Déméter, Hesztia

Házastársa: Amphitrité nimfa, de úgy tartják, hogy Arné, Türó, Euryte és Corcyra is a feleségei voltak

Gyermekei: Amphitritével közös gyermekei Tritón és Bentheszikümé, szeretőitől pedig közel 40 utódja született

Kedvelt állata / növénye / jelképe: delfin, ló, fenyő, hárs, háromágú szigony

Testvéreihez hasonlóan őt is bátyja, Zeusz szabadította ki apjuk, Kronosz gyomrából. A mítosz szerint felesége, Amphitrité nimfa egyszer nagy bánatában az Atlanti-óceánba vetette magát, de egy delfin a segítségére sietett, megmentette, és elvitte Poszeidónhoz. Az istenség feleségül vette a lányt, hálából pedig megalkotta a Delfin csillagképet az égbolton.

Háromágú szigonyát a küklopszoktól és a százkezűektől kapta, és ezzel tudta felkorbácsolni vagy éppen lecsendesíteni a hullámokat – attól függően, hogy éppen milyen kedvében volt. Egy másik változat szerint a szigonyt Gaia és Pontosz négy fia, a telkhinek készítették, akik egyébiránt Poszeidón nevelésében is részt vettek.

Amikor a három fiútestvér, Zeusz, Hádész és Poszeidón felosztották egymás között a világot, utóbbi úgy gondolta, kisemmizték, és neki járt volna a világ feletti uralom. Fel is lázadt Apollónnal Zeusz ellen, de alulmaradtak. Az volt a büntetése, hogy a halandó Laomedónt, Trója királyát kellett szolgálni két esztendőn keresztül. Ekkor építette fel Apollónnal a trójai vár falát.

Az Odüsszeia szerint Poszeidón megbüntette Odüsszeuszt, amiért az magának tulajdonította a trójai győzelmet, holott az Poszeidón földrengése és Apollón nyilai nélkül nem valósulhatott volna meg. Emiatt úgy döntött, hogy sosem engedi őt hazajutni, Odüsszeusz azonban más istenek és halandók segítségével végül mégiscsak visszajutott Ithakára.

A tengerek istenéhez fűződik a minószi legenda is. Történt ugyanis, hogy a krétai király, Minósz tőle kért egy neki bemutatandó áldozathoz bikát. Poszeidón azonban olyan gyönyörű jószágot küldött, hogy Minósznak nem volt szíve feláldozni, így a sajátjai közül választott egyet, az istenség bikáját pedig a gulyájába hajtotta. Poszeidón dühében megteremtette Minotauruszt, akibe Pasziphaé, Minósz felesége beleszeretett.

Megszakítás