Sorozatunkban úgy gondoltuk, kicsit közelebb hozzuk Nektek a görög isteneket és a velük kapcsolatos, kalandos mitológiai történeteket, hiszen ezek olyan sokrétűek, hogy nem biztos, hogy már mindegyikről hallottatok. De tegyünk egy próbát!

Ezúttal alámerülünk, és az alvilágban kalandozunk egyet, ahol az egyik legkevésbé ünnepelt isten, Hádész az úr.

Titulus: az alvilág istene, a holtak ura

Szülei: Kronosz titán és Rhea titanisz

Születési helye: apja gyomrából Zeusz szabadította ki

Testvérei: Zeusz, Poszeidon, Héra, Déméter, Hesztia

Házastársa: Perszephoné

Szeretők: nincs tudomás róla

Gyermekei: Makaria, Melinoé és Zagreusz

Kedvelt állata / növénye / jelképe: fekete bárány, bika, nárcisz, cédrusfa, jogar, láthatatlanná tévő sisak

Mikor a három fivér, Zeusz, Poszeidon és Hádész a titánok felett aratott győzelem után felosztották a világot egymás között, Hádész először nem igazán örült, hogy neki az alvilág jutott, de később beletörődött. Emellett ő lett a föld alatti kincsek, a még fel nem tart bányák ura is. Úgy tartja a legenda, hogy a halottak hozzátartozóinak könnyeiből és sóhajaiból alkotta meg a föld érceit.

Hádész fekete trónján ülve kormányozta birodalmát segítőivel, Thanatosszal és Hüpnosszal, valamint Kharónnal, aki a holtak folyójának, a Sztüxnek a révésze volt. Az alvilág kapuit a Gorgók védték, bentről pedig a rémisztő, háromfejű kutya, Kerberosz vigyázta a rendet. Mikor Hádész útrakelt birodalmában, azt leginkább a három fekete paripája (Orphnaiosz, Aithón és Nükteusz) által húzott szekéren tette. Általában jogarát a kezében tartotta, mellyel minden holtat engedelmességre utasított. Volt még egy különleges kelléke: ez az a sisak, melyet a küklopszok készítettek neki, és melyet felöltve láthatatlanná vált, így bárhol észrevétlenül megjelenhetett.

Feleségével fájdalmasan szép szerelmes történetet tudhat a magáénak. Történt ugyanis, hogy Hádésznak megtetszett Perszephoné, ezért magával ragadta az alvilágba, és feleségül kényszerítette magához. Három közös gyermekük is született, és az idő múlásával Perszephoné megszerette a férjét. Hádésznak azonban el kellett engednie a lányt, ugyanis annak az anyja, Déméter az összes idejét gyermeke keresésére fordította, így elhanyagolta a földet, ami így termés nélkül hagyta az emberiséget. Zeusz nyomására a szerelmeseknek el kellett válniuk, az alvilág ura azonban, mielőtt elengedte volna a feleségét, megetetett vele egy gránátalmát. Perszephoné nem tudta, hogy ha a holtak birodalmának ételéből eszik, örökre az alvilághoz lesz kötve, de Zeusz közbenjárására az évnek csupán az egyharmadát kellett itt töltenie.

Skip to content