Az ókori klasszikus szobrászat és építészet legnagyobb alakja, kinek kezéhez rengeteg gyönyörű és világhírű alkotás kötődik. Ismerjük meg egy kicsit jobban!

  1. Kr. e. 500-430 között élt Athénban.
  2. Habár fiatalon festészettel is foglalkozott, a szobrászat vált meghatározó foglalkozásává, melyben egészen fiatalon már komoly elismertséget szerzett.
  3. Sajnos alkotásaiból nagyon kevés maradt fenn, róluk az Akropoliszon feltárt Elgin-márványok adtak a tudósoknak útmutatást.
  4. Első szobrászati alkotásai közé tartozik a marathoni győzelem alkalmából készült szoborcsoport, Miltiadésszal a középpontban, mely Delphiben található.
  5. Úgy tartják, hogy az Akropoliszon, a Parthenonban anno helyet foglaló, 9 méter magas Pallasz Athéné fejére készített sisakját még a tengerről is látni lehetett.
  6. Periklész jó barátja és bizalmasa volt.
  7. Többek között ennek volt köszönhető, hogy részt vehetett az athéni Fellegvár építésében. Többek között a Parthenon, a Propülaia és az Erekhtheion munkálatait instruálta.
  8. Később Periklész ellenségei megtámadták, és több váddal is illették. Először azzal vádolták, hogy nemesfémeket és elefántcsontot kezelt hűtlenül, de ez alól sikerült tisztáznia magát. A második vád az istentelenség volt, ami azért érte, mert a Parthenonban emelt Pallasz Athéné szobor pajzsára Periklész és a saját képmását alkotta rá.
  9. Utóbbi vádpont miatt börtönbe vetették, és sokan azt mondják, ott is halt meg, de vannak olyan források, melyek szerint Olimpiába ment.
  10. Úgy tartják, hogy itt alkotta meg munkásságának fő művét, az ókori világ hét csodájának egyikét, a 12 méter magas, elefántcsontból készült Zeusz ülőszobrát.
Megszakítás