Új sorozatunkban úgy gondoltuk, kicsit közelebb hozzuk Nektek a görög isteneket, és a velük kapcsolatos, kalandos mitológiai történeteket, hiszen ezek olyan sokrétűek, hogy nem biztos, hogy már mindegyikről hallottatok. De tegyünk egy próbát!

Következzen az ókori Hellász egyik legtiszteltebb istennője, akiről elmondható, hogy az egyik legszerényebb és legudvariasabb istenség. Így az izgalmasabb történetekben nem vett részt, ezért viszonylag kevés szó esik róla a mitológiában. Íme Hesztia.

Titulus: a családi tűzhely, a házas élet, a családi élet védelmezője

Szülei: Kronosz titán és Rhea titanisz

Születési helye: apja gyomrából Zeusz szabadította ki

Testvérei: Zeusz, Poszeidon, Hádész, Héra, Déméter

Házastársa: nem volt

Szeretők: nem volt

Gyermekei: nem voltak

Kedvelt állata / növénye / jelképe: tűz, tűzhely

Hesztia az olimposzi istenek közül valóban a legszerényebbnek számított, sosem vágyott igazi hatalomra. Az istenek lakhelyén saját trónnal sem rendelkezett, viszont ő őrizte a szent lángot. Ez az a bizonyos láng, amit aztán Prométheusz egyszer csak ellopott és odaadott az emberiségnek. A legenda úgy tartja, hogy miután a tűz ilyen módon a földre került, minden tűzhely, kemence, kandalló Hesztia szentélyévé változott. Így az istennő bejutott minden család otthonába. Egyben ő volt az, akit a legritkábban ábrázoltak ember alakban.

Úgy alakult, hogy saját testvérei, Poszeidon és Zeusz egyszerre csapták neki a szelet. Hesztia azonban nem szerette a feszültséget, és a bajt elkerülendő megesküdött a főistennek, hogy örök életére megőrzi szüzességét. Ezért van, hogy papnői is csak szűz lányokból kerülhettek ki, és különösen nagy tisztelet övezte őket, hiszen ők őrizték az istennő szentélyében (prytaneum) a szent lángot. Márpedig, ha az esetleg kialudt volna, baj és pusztulás szabadult volna az adott településre. A régi időkben, amikor egy új falut vagy várost alapítottak, a tüzet mindig Hesztia szentélyéből hozták, és azzal gyújtották meg az új tűzhelyeket.

 

Skip to content