A karizmatikus, sokszínű művésznő és politikus születésének 101. évfordulójához érkeztünk. Ezen alkalomból csokorba szedtük, hogy miért is rajongunk érte annyira.

1.Mert fantasztikus filmélményeket szerzett nekünk: lebilincselő volt az alakítása A vágy villamosában, a Stellában, a Vasárnap soha című filmben és megannyi egyéb alkotásban.

2. Mert nemcsak színészi tehetségével, de hangjával is elbűvöl bennünket a mai napig.

3. Mert nemzetközi sikerek és rangos díjak ide vagy oda, hazájához mindig hű maradt. Olyannyira, hogy mikor szót emelt az 1967-ben kitörő katonai diktatúra ellen, és vagyonával együtt görög állampolgárságát is elvették tőle, ennyit mondott: “Én görögnek születtem és görögként fogok meghalni.”

4. Mert ő lett az első nő Görögországban, aki betöltötte a kulturális miniszteri posztot, sőt, mi több, három ciklusban is.

5. Mert sosem ült a babérjain, és ismertségét jó célokra használta. Haláláig harcolt a Parthenon márványainak hazahozataláért. „Remélem, hogy látom a márványok visszatérését Athénba, mielőtt meghalok. De ha később kerülnek haza, újjászületek, hogy láthassam.”

6. Mert ő hozta létre az Európa Kulturális Fővárosa intézményt, mely a mai napig nagy népszerűségnek örvend.

7. Mert ahol csak tudta, terjesztette a görög kultúrát, előadásokat tartott világszerte, honfitársai ingyen látogathatták a múzeumokat és a régészeti lelőhelyeket, illetve szorgalmazta a görög történelmi épületek helyrehozatalát, éves irodalmi díjak kiosztását.

A Melina Merkouriról készült portrénkat IDE KATTINTVA olvashatjátok.

Megszakítás