Sorozatunkban úgy gondoltuk, kicsit közelebb hozzuk Nektek a görög isteneket és a velük kapcsolatos, kalandos mitológiai történeteket, hiszen ezek olyan sokrétűek, hogy nem biztos, hogy már mindegyikről hallottatok. De tegyünk egy próbát!

A hat testvér után a tizenkét olimposzi isten közül jöjjön az egyik legkarakteresebb, a féktelen és megállíthatatlan Árész.

Titulus: a háború istene

Szülei: Zeusz és Héra

Születési helye: egyes források szerint Thrákia

Testvérei: csak féltestvérei voltak

Házastársa: nem volt

Szeretők: számtalan, többek között Aphrodité

Gyermekei: rengeteg gyermeket nemzett

Kedvelt állata / növénye / jelképe: kutya, keselyű, kard, pajzs

Mi tagadás, Árész nem a jóság megtestesítője volt. Mihelyt tudomására jutott, hogy valahol ütközet van, harci sisakjában két tüzet okádó fekete ló által húzott szekerére pattant – mely előtt Enüó és Erisz, a harctéri mészárlás és viszály istennői futottak -, és kardjával maga is lesújtott. Soha nem lehetett azonban előre tudni, hogy melyik sereg oldalán száll harcba, sőt, gyakran ő maga sem nézte, hogy mely sereg embereit öli. Egyenesen utálta a békét, hisz az nem vezetett háborúra, ami pedig az ő lételemét jelentette.

Pallasz Athénéval szemben, belőle hiányzott a bölcsesség, így többször is alulmaradt, volt, hogy halandóval szemben. Történt egyszer, hogy Trójában, az argosziak vezére, Diomédész megsebesítette. De az is előfordult, hogy Héraklész győzte le, ám a legmegalázóbb helyzet akkor esett meg vele, amikor két gigász, Ótosz és Ephilatész kerekedett felül, és bezárták őt egy rézhordóba, amiből 13 hónap után végül Hermész szabadította ki. Ám amíg itt raboskodott, addig a földön béke és rend uralkodott.

Magas, jóképű férfiú volt, és faragatlan természete ellenére a nők nem igazán tudtak neki ellenállni, még maga Aphrodité is elcsábult, és öt gyermeket szült neki: Deimoszt, Phoboszt (a rémület és iszonyat megtestesítői, velük járta a harctereket), Anterószt, Harmóniát és Erószt is. Ám Árész számtalan egyéb asszonytól nemzett utóddal is gazdagította a világot, akiktől a monda szerint az amazonok is származnak.

Olyan isten volt, akiben az ókori görögök nem bíztak, és nem kedvelték. Kultusza főleg Krétán és a Peloponnészoszon élt, a militarista spártaiaknak köszönhetően.

Megszakítás