Sorozatunkban úgy gondoltuk, kicsit közelebb hozzuk Nektek a görög isteneket és a velük kapcsolatos, kalandos mitológiai történeteket, hiszen ezek olyan sokrétűek, hogy nem biztos, hogy már mindegyikről hallottatok. De tegyünk egy próbát!

Gyönyörű feleségét, Aphroditét az előző részben mutattuk be, és utaltunk rá, hogy ugyan elnyerte a legszebb istennő kezét, Héphaisztosz élete mégsem volt boldog és gondtalan. Következzen most az ő bemutatása!

Titulus: a kovácsmesterség, a tűz és a vulkánok istene, a mesteremberek védelmezője

Szülei: Héra apai segítség nélkül termékenyült meg és hozta őt világra

Születési helye: Olimposz

Testvérei: Manész és sok féltestvér

Házastársa: Aphrodité és Aglaea

Szeretők: a mondák szerint több is volt neki

Gyermekei: több gyermeke volt, köztük a Kabeiroi iker-istenek és Erikhthoniosz, Athén első királya

Kedvelt állata / növénye / jelképe: szamár, daru, üllő, kalapács, fogó

A születésével kapcsolatos érdekes történet, hogy Zeusz ismételten megcsalta Hérát, melynek következtében szeretője, Métisz gyermeket várt tőle. Az istenek királynője ezért bosszúból úgy döntött, hogy férfi közreműködése nélkül esik teherbe, ennek eredményeképpen hozta világra Héphaisztoszt. Szegény azonban olyan csúnya és elesett volt, hogy anyja lehajította őt az Olimposzról, így Héphaisztosz egy napi zuhanás után Limnosz szigete mellett a tengerbe esett, ahonnan nimfák mentették ki. Itt kitanulta a kovácsmesterséget, majd az Olimposzra visszatérve csúnyán összeveszett Hérával. Zeusz nem tűrte ezt az arcátlanságot, és ezúttal ő hajította le az istenek hegyéről Héphaisztoszt, aki most 9 napon és éjjelen át zuhant, és Limnoszra pottyant, immáron sántán.

Bosszút esküdött anyja ellen, és készített neki egy csodaszép trónt, ami azonban foglyul ejtette azt, aki beleült. Így járt Héra, akit még a többi isten sem tudott kiszabadítani, így Zeusz visszahívta Héphaisztoszt az Olimposzra, megparancsolván neki, hogy engedje el anyját. Mivel a kovácsistenség nem engedelmeskedett, cselhez folyamodtak, és Dionüszosz, a bor és mámor istene kábulásig itatta Héphaisztoszt. Ám ő így sem akart kötélnek állni, csak akkor, ha feleségül adják hozzá Aphroditét (amibe Zeusz a viszályoktól félve bele is egyezett). A szerelem istennője azonban nem bírt a vérével, és többször is hűtlen volt férjéhez. Egy alkalommal Héphaisztosz Árésszal kapta rajta asszonyát, és az istenek elé hurcolta őket, ők azonban csak kinevették. A kovácsmesterség istene ezután nem foglalkozott a szerelemmel, műhelyében készítette az istenek és a nagy hősök fegyvereit.

Skip to content