A ciprusi görög származású, rendkívül sokoldalú tehetségnek nem fogy az energiája. Reméljük, ez még sokáig így marad, és még nagyon hosszú ideig kápráztatja el a világot a hangjával és előadásaival. 64. születésnapja alkalmából köszöntjük most őt.

A kezdetek

Anna a ciprusi Larnaka régióban, Pyla falucskában látta meg a napvilágot 1957. december 20-án. Már nagyon korán elkezdett énekelni, a helyi konzervatóriumban hat évesen fogott neki zenei tanulmányainak. Tizenkét évesen már tehetségkutatót nyert, két évvel később pedig már a televízióban mutatta meg, mit tud. 1973-ban a családja Athénba költözött, ahol tanulmányait a Nemzeti Konzervatóriumban folytathatta. Már nagyon fiatalon olyan befutott énekesekkel zenélt együtt, mint Giorgos Dalaras, Haris Alexiou és Vasilis Papakonstantinou. Mindeközben pedig az Athéni Egyetem jogi karán tanult.

Az áttörés

Karrierjét igazából az 1977-es Thessaloniki Dalfesztivál megnyerése indította be, ahol az Ας Κάνουμε Απόψε Μιαν Αρχή (Kezdjük ma este) című dalt adta elő, majd kiadta a hasonló című debütáló albumát.

1978-ban őt kérték fel, hogy képviselje Görögországot a 23. Eurovíziós Dalfesztiválon, ám a két szóba jöhető dal szerzőjének összetűzése miatt végül Annat kizárták a versenyből, és más énekesnő lépett színpadra Hellász színeiben. 1979-ben újabb albumot jelentetett meg Kitrino Galazio címmel, mely gyorsan platina lett, és abban az évben országszerte a legjobb eladást produkálta.

Nemzetközi porond

1980-ban aztán ő is meghódíthatta az Eurovízió deszkáit, ahol az Autostop című dallal a 13. helyre énekelte be Görögországot.

Ontotta magából az albumokat, 1982-ben pedig szülőföldjét, Ciprust képviselhette az Eurovízión, ahol az 5. helyezést zsebelhette be saját szerzeményével, a Mono I Agapi-val (Csak a szerelem).

Amikor a munka és a magánélet összeforrt

Az 1980-as évektől Nikos Karvelas dalszövegíróval kezdett dolgozni. 1983 májusában összeházasodtak, novemberben pedig megszületett lányuk, Sofia. Munkakapcsolatuk is nagyon gyümölcsöző volt, és annak ellenére, hogy 1992-ben elváltak, a zene továbbra is összekötötte őket, a jó viszony megmaradt. Egyik leghíresebb dala, a Dodeka (Tizenkettő) 1985-ben született.

1988 végére már a tizedik albuma is megjelent. Ebben az évben tört be a rádiózásba, producerként debütált, miközben újabb Eurovízió és albumok következtek.

Színház és televízió

Sokoldalúsága nem ismer határokat, így 1991-ben Karvelas-szal karöltve lehettek részesei Görögország első rock operájának, a Daimones-nek (Démonok). A televíziós műsorvezetés is beköszönt Anna repertoárjába, 1994-től az ANT1 csatornán tűnt fel heti rendszerességgel.

Platinák sora

Az 1996-ban kiadott Klima Tropiko háromszoros platina lett, és azért is különleges, mert Anna Vissi egy újfajta hangzását képviselte. Munkásságát díjakkal is jutalmazták, egy évre rá megkapta a Greek Music Awards-ot három kategóriában is: a legjobb énekesnő, a legjobb előadó és a legjobb rádiós dal. 1998-ban a Travma című albuma már 7 ilyen díjat hozott neki, minden addigi rekordot megdöntve.

2000-ben debütált első nemzetközinek számító dalával, az Everything I Am-mel (Minden, ami én vagyok)

Ugyanebben az évben adta ki Kravgi című albumát, mely egy Kati Garbival közös duettet is tartalmaz. A lemez minden addigi számot elhagyva hétszeres platina lett, 2009-ig 175 ezer példányt adtak el belőle.

2002-ben ismét színpadra állt, és a Mala – I Mousiki Tou Anemou című darabban szerepelt, a kritikusok azonban nem voltak elragadtatva, a dalokból kiadott lemez viszont sikert aratott, mind Görögországban, mind Cipruson.

2004. augusztus 29-én Vissi fellépett az olimpia záróceremóniáján.

Amerikai kitérő

2004 végén Anna az Egyesült Államokba ment, és kiadta Call Me című lemezét, mellyel nagy sikert ért el, és sok fellépésére is sor került. A következő év nyarán Görögországba visszatérve is tarolt ezzel az anyaggal, de a görög album sem sokáig váratott magára. 2005 szeptemberében adta ki a Nylon című korongot.

Nincs megállás

2006-ban ismét Görögországot képviselhette az Eurovízión, ezúttal az Everything című nótával, mellyel a 9. helyig tudott menetelni:

Több megállós európai turné, sok fellépés után ismét egy időre Amerikába költözött, hogy ott dolgozzon legújabb angol nyelvű albumán. 2008 végén jelent meg Apagorevmeno című lemeze, mely az első volt 1983 óta, mely Nikos Karvelas közreműködése nélkül született. 2010-ben azonban szintén volt férje közreműködésével jött létre az Agapi Einai Esi. 2011-ben következett egy amerikai és kanadai turné, melyeket európai megállók követtek. Bármerre is koncertezett, telt házak fogadták, az érdeklődés hatalmas iránta. Legutóbbi korongja, az Iliotropia 2019-ben jelent meg. Mára több, mint két tucat album és megszámlálhatatlan fellépés után is hajtják az új kihívások, mi pedig mindig örömmel fogadjuk az új szerzeményeit.

Hronia polla, Anna!

Skip to content