Nemcsak Kréta, de egész Görögország egyik legnépszerűbb természeti látványossága, mely évről évre rengeteg vállalkozó kedvű kirándulóban lobbantja fel a kihívás tüzét, hogy a rekkenő hőség ellenére elmondhassák: végigmentem Samarián. De mit is érdemes tudni róla? A teljesség igénye nélkül összeszedtük nektek.

1.Európa egyik leghosszabb szurdokvölgyéről van szó, 16 km-tert kell gyalogolnia annak, aki végig akar rajta érni.

2. A hasadék a sziget nyugati oldalán található, egy folyó vájta ki, mely nyárra patakká szelídül, így engedve meg az átjutást.

3. A szurdok az Omalos-fennsíkon Xyloskalo nevű bejáratnál veszi kezdetét és egészen Agia Roumeli településig, vagyis a Líbiai-tengerig tart.

4. Évente több tízezren veselkednek neki a távnak, melyet 6-8 órán belül szoktak teljesíteni. A látogatók száma a napi 3000-ret is elérheti.

5. A Fehér-hegységben, 1200 méteres magasságban fekvő terület egyébként Kréta egyedüli nemzeti parkja, amely mintegy 450 növény- és állatfajnak ad otthont. Ezekből 70 krétai őshonos. A parkban minden élőlény védett, a látogatás alkalmával ezt tartsátok szem előtt!

6. A mélyedést körülölelő falak helyenként az 500 méteres magasságot is elérik, egészen elképesztő látványt nyújtva. Szélességük a 16 km-es távon 3 és 250 méter között váltakozik.

7. A téli esőzések nem teszik lehetővé Samaria-szurdok látogatását november és május között, ezt érdemes szem előtt tartanotok, ha főszezonon kívül utaztok ide.

8. A belépés 15 éves kor alatt ingyenes, felette 5 €.

9. A szurdok legfestőibb és legtöbbet fényképezett pontja a Vaskapu, ahol mindössze 3 méterre zárnak össze a hatalmas falak. Itt érzi az ember igazán, milyen apró is valójában.

10. Tipp: amennyiben úgy döntötök, hogy nekivágtok, azt mindenképp kényelmes, strapabíró túracipőben, a Naptól védő öltözékben, sapkában, naptejjel és bőséges folyadékkal felszerelve tegyétek! Ugyan 2-3 kilométerenként ingyenes ivóvíz és toalett is rendelkezésre áll, jó, ha már eleve felszerelkezve érkeztek.

Ide kattintva találtok egy kis kedvcsinálót.

Megszakítás