Sorozatunkban úgy gondoltuk, kicsit közelebb hozzuk Nektek a görög isteneket és a velük kapcsolatos, kalandos mitológiai történeteket, hiszen ezek olyan sokrétűek, hogy nem biztos, hogy már mindegyikről hallottatok. De tegyünk egy próbát!

Az egész Hellász területén mély tisztelettel övezett Pallasz Athéné szerette az embereket, és sokszor gyámolította a segítségre szoruló hősöket. Életéről azonban sokkal több részletet is elárulunk lentebb.

Titulus:  a bölcsesség, az igazságosság, az igazságos háború, a jog, a művészetek, a kézművesség és a képzés istennője

Szülei: Zeusz és Métisz

Születési helye: apja, Zeusz fejéből pattant ki

Testvérei: számtalan féltestvér, többek között Aphrodité, Apollón, Artemisz, Árész, Dionüszosz, stb.

Házastársa: nem volt

Szeretők: nem volt

Gyermekei: Broteus, a korübaszok, Hygiea

Kedvelt állata / növénye / jelképe: bagoly, kígyó, olajfa, kard, lándzsa, sisak és a gorgófős mellvért

Születésének körülményei igen különlegesek. Édesanyja, Métisz, aki egyébként a bölcsesség istennője volt és Zeusz első felesége, egy jóslat miatt terhesen Zeusz gyomrában végezte. Ugyanis azt jövendölték, hogy a születendő gyermek hatalmasabb és okosabb lesz a főistennél, a villámok ura pedig ezt mégsem engedhette. Métisz férje gyomrában mellvértet és sisakot készített lányának, ez a munka azonban Zeusznak rettenetesen nagy fejfájást okozott. Héphaisztosz segített rajta, aki egy kalapácsütést mért a fejére, ahonnan teljes fegyverzetben kipattant Pallasz Athéné. A fájdalom azonnal elmúlt, az istenek atyja pedig olyannyira megszerette leányát, hogy ő lett a legkedvesebb gyermeke. Még saját pajzsát, az aigiszt is gyakran kölcsönadta neki.

Az egyik legismertebb legendája a görög fővároshoz kötődik. Történt ugyanis, hogy mind ő, mind Poszeidón  egyazon attikai városért rajongtak. A lakói úgy döntöttek, hogy azé az istené lesz a település, aki a jobb ajándékot adja nekik. Felmentek mindannyian az Akropoliszra, ahová a két istenség is alászállt, és várták a felajánlásokat. Poszeidón háromágú szigonyát egy sziklához érintve forrást gerjesztett. A város lakói nagyon megörültek az éltető nedűnek, ám gyorsan kiderült, hogy az fogyasztásra alkalmatlan, hiszen sós volt. Athéné következett, aki megteremtette az olajfát, amellyel nemcsak élelmet és olajat, hanem faanyagot is adományozott a népnek, így elsöprő diadalt aratott. Nemcsak, hogy övé lett a város, de róla is nevezték el.

A szűz istennő nem ismerte a szerelmet. Jelzője, a Pallasz fegyverforgatót jelent, és utalt a harcok hevében való igazságszolgáltatására. Egy másik jelzőjéből, a szüzességből eredő Parthenosz a Parthenón névadója, amit az ő tiszteletére emeltek.

Megszakítás