A cinikus ókori görög filozófust, akihez az ujjmutatással való inzultálást kötik, Platón egyszerűen csak „őrjöngő Szókratésznak” nevezte. Ez már önmagában felkelti az ember érdeklődését, hogy többet megtudjon róla.

1.Kr. e. 412-ben vagy 404-ben született Szinópéban, és Kr. e. 323-ban hunyt el Korinthoszban.

2. Apja pénzváltóként dolgozott, és kezdetben Diogenész is ezzel foglalkozott, azonban elutazott Delphibe, hogy megkérdezze az orákulumot, mihez kezdjen, hogy híressé váljon. A válasz ez volt: „Arctalanítsd a valutát”. Diogenész ezt szó szerint értette, és hazatérve megrongálta az érméket, amiért pénzhamisítással vádolták meg, így menekülnie kellett.

3. Athénba utazott, ahol roppant egyszerű életmódot folytatott, éjjel mindig meghúzta magát valahol, például egy hordóban a piac mellett, napközben pedig kéregetett.

4. Nemsokára Antiszthenész tanítványa lett, aki kezdetben nem akarta maga mellé venni, mert eléggé magának való volt. Ám a legenda úgy tartja, hogy egy alkalommal, mikor bottal csapott Diogenészre, hogy az menjen el, ezt a választ kapta: „Üss csak! Úgysem találsz fát, amely elég kemény ahhoz, hogy elverj magadtól, amíg úgy látom, hogy van mondanivalód”.

5. Életéről leginkább Diogenész Laertiosz feljegyzéseiből tudunk, aki több forrás felhasználásából három lehetséges jellemet rekonstruált a filozófusnak: az egyik egy különc, goromba személy, aki folyamatosan mások megbotránkoztatásával foglalatoskodik, a másik egy művelt „szellemi parazita”, aki állandóan élcelődő megjegyzéseket tesz, a harmadik pedig egy bölcs, aki teljes mértékben átlátja a világ dolgait, és nagyon sokra vihetné, ha szándékában állna.

6. Filozófiája szerint a boldogság csak erényes élettel érhető el, az pedig úgy kivitelezhető, ha az ember megszabadul minden fölösleges anyagi javától, és csak a legalapvetőbbeket tartja meg. Így döbbenhet rá, hogy valójában csak egy dolog van a birtokában: a saját lelke.

7. Egy történet szerint, mely az utóbbi jellemzést támasztja alá, Diogenészt egy alkalommal kalózok rabolták el és eladták rabszolgának Xeniadésznak. A filozófus azonban egyetlen beszéddel meggyőzte urát, hogy bízza rá gazdaságát és gyermekeit, aki így is lett, így a földből termékeny uradalom, az ifjakból pedig tanult és bölcs felnőttek lettek.

8. Életéről számos anekdota létezik, melyeket szintén Diogenész Laertiosz szedett csokorba. Az egyik szerint egyszer ezt mondta: „A nagy értékű dolgokat potom pénzért megveheted, az értéktelent meg drágán. Egy szobrot háromezer drahmáért kapsz, egy mérő árpalisztet meg két rézgarasért.”

9. Úgy tartják, hogy Nagy Sándor különösen kedvelte őt, és állítólag egyszer ezt mondta: „Ha nem Nagy Sándor volnék, Diogenész szeretnék lenni.”

10. Körülbelül 90 éves korában halt meg Korinthoszban. Diogenész Laertiosz szerint vagy öngyilkos lett vagy egy mérgező polip okozta a halálát, esetleg kutyák tépték szét. Tanítványai az Iszthmoszi Kapu közelében temették el.

Skip to content