Létezik-e kellemesebb, jól megérdemelt időtöltés annyi átdolgozott és stresszel töltött munkanap után, mint elvonulni egy, a turisták által még kevésbé felfedezett kis paradicsomba és átadni magunkat a teljes kikapcsolódásnak, körülvenni magunkat a természet ámulatba ejtő csodáival, elvegyülni a helyiek között és elfeledkezni az otthon hagyott gondokról?

Ahhoz pedig, hogy ilyen helyet találjunk, nem kell a világ másik felére utazni, elég dél felé venni az irányt, hiszen Görögország megannyi varázslatos tája közül válogathatunk, és egészen biztos, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Jó példa erre az utóbbi időben egyre több figyelmet kapó, de a tömegturizmustól még mentes Andros szigete. A Kikládok legészakibb és legzöldebb tagja energiabombaként hat az idelátogatóra.

Már a megérkezéskor orrunkban érezhetjük a vadvirágok friss illatát, miközben folyamatosan lebilincselő látvány tárul a szemünk elé. A mindössze 380 km2, főként hegyekkel tarkított földdarabka, a rajta keresztülhaladó négy folyónak köszönhetően növényekben gazdag, völgyekkel szabdalt, forrásokban nem szűkölködik. A leghíresebb ezek közül a vesebetegségekre is használatos, oroszlánfejből előtörő Sariza-forrás.

A változatos történelmi múlttal rendelkező Andros felfedezése leginkább autóval javasolt, így az egyéni kalandozás során mindenki ráakadhat a számára legmegkapóbb tájra, ami megállásra készteti.

Nagyobb települései közül Gavrio, a Kikládok első kikötője talán a legbékésebb, legnyugodtabb atmoszférájú. Hiányt  azonban semmiben sem szenved az idelátogató, minden megtalálható ugyanis a hotelektől kezdve az éttermeken és boltokon át az éjszakai életről gondoskodó bárokig.

Mindössze 20 percnyi sétára található innen Agios Petros, melynek misztikus, kör alakú tornya funkciójáról a mai napig vitatkoznak a szakértők. Mindenképpen érdemes felkeresni a Fellos-nál található strandot, ahol az aranybarna homok teszi nem mindennapivá a fürdőélményt.

Innen Batsi felé haladva könnyen lehet, hogy ismét ámulatba ejt a sziget sokszínűsége. Le lehet-e írni azt a látványt, amikor az élénkzöld színű lejtők találkoznak az azúrkék tengerrel, miközben mindezt a lenyugvó nap fénye világítja meg?

Batsi festői városkája a legnépszerűbb, sekély vize kisgyermekes családoknak is ideális nyaralóhely. Estefelé mindenképp érdemes egy sétát tenni a kikötőben, ahol a hold festi elénk a gyalogutat, miközben jázmin illata vegyül az éttermekből és bárokból kiszűrődő nevetésekkel, a szemben elhaladó emberek arcán pedig a végtelen béke hagy nyomot egy-egy mosoly erejéig.

A sziget fővárosa, Hora az Archeológiai, a Modern Művészetek és a Tengerészeti Múzeumoknak köszönhetően Görögország fontos kulturális központjának számít. A Riva téren található „Névtelen Tengerész” rézszobra emlékezteti az erre járót Andros hajós múltjára és jelenére. A település érdekessége, hogy egy aprócska kis szigettel végződik, ami egy középkori várnak ad otthont.

Innen nem messze fekszik Sineti, a hegyek zöld oldala, ahol szintén képeslapra illő látvány tárul a szemünk elé az apró kis kőházikókkal és a szakadékokban megbújó, pillangók által körülzsongott vízimalmokkal.

És ha már erre vitt utunk, mindenképpen látogassunk el a sziget leghíresebb strandjára, mely az „Öreg hölgy ugrása” nevet viseli. A monda szerint ugyanis egy Ano Kastroban élő idős hölgy elárulta a faluban élő görögöket a törököknek, a véres mészárlás után pedig a máig itt álló szikláról a tengerbe ugorva követett el öngyilkosságot. Kétségtelen, hogy legenda ide vagy oda, zöld vizével és hatalmas szikláival ez a fürdőhely is páratlanul szép része a szigetnek.

Vannak olyan pillanatok, olyan képek, momentumok, amiket örökre elraktároz az ember. Ha eszébe jut, pillanatok alatt idézi fel magában, és tölti el őt ugyanazzal a kellemes érzéssel, mint első alkalommal. Andros rengeteg ilyet tartogat mindenki számára. Nem kell mást tennünk, csak hagyni magunkat elvarázsolni.

Megszakítás