Figyelem! Romantikus történet következik!

Az 1873. január 12-én született Spyridon Louis úgy vonult be a sporttörténelembe, mint a férfi, aki megnyerte az első újkori olimpia maratonfutó számát.

Ez a tény azért is nagyon érdekes, mert az akkor 23 éves görög fiatalembernek nem a sport állt élete középpontjában. Spyridon egy szegény paraszti származású családba született, és vízszállítással foglalkozott.

Győzelmét követően hősként ünnepelték, pedig egyáltalán nem érdekelte a verseny, annak, hogy elindult az első újkori olimpián, egyetlen oka volt: szerette volna lenyűgözni Marousi számára legszebb lányát, Elenit.

Spyridon görög népviseletben, fustanellában futotta le a távot, ráadásul olyan jó eredménnyel, hogy csalással is megvádolták versenytársai, ám ezen állítások teljesen alaptalanok voltak.  Amikor Spyridon a célhoz közeledett a Panathinaikos Stadionban, 80 000 görög szurkoló talpra ugorva ünnepelte, a futót I. György király kíséretének kellett biztonságba kísérnie.

A maratonista így emlékezett vissza az 1896. április 10-i győzelme utáni pillanatokra: „Az az óra valami elképesztő volt, még mindig olyan számomra, mint egy álom… Gallyak és virágok záporoztak rám. Mindenki a nevemet kiáltozta, és a levegőbe hajította a kalapját…” 

Görögország királyát annyira megörvendeztette Spyridon győzelme, hogy felajánlotta, kérhet bármit. Spyridon azonban nem kért egyebet, csak egy szamár vontatta hintót, hogy segítsen neki és apjának a vízhordásban.

Spyridon szerény életet élt ezt követően is. S hogy mi történt Elenivel? Ilyen tettnek nem tudott ellenállni, és feleségül ment Spyridonhoz, szerelmük beteljesedett.

A maratonfutó 1940. március 26-án halt meg, halálát követően Görögországban különféle sportlétesítményeket neveztek el róla. Ezek közé tartozik az athéni olimpiai stadion, ahol a 2004-es nyári olimpiát rendezték, valamint a stadionon kívüli út is.

Megszakítás