Legendák és elbeszélések övezik az ókor egyik legnagyobb összecsapását, mely a trójai háborúként vonult be a történelembe.

Tíz teljes esztendeig tartott az ostrom, melynek igen sok görög hős esett áldozatul, s melynek során a szárazföldi Görögország akháj és aiol harcosai legyőzték a trójaiakat, azaz a kis-ázsiai görögöket. A mítosz szerint a háború szép Heléna szerelméért folyt, ennek ellenére régészeti leletek bizonyítják, hogy a háború nemcsak mese, hanem megtörtént, valós esemény.

Sorozatunkban 12 héten keresztül járjuk körbe a trójai háborút, ma a szerelmi háromszögről lebbentjük le a fátylat.

Mükéné királya, Agamemnón feleségül vette Klütaimnésztrát, Menelaosz pedig annak húgát, Helénát. Menelaosz Spártában uralkodott, és ott is fogadta Párisz és kísérete látogatását, akik sok drága ajándékkal érkeztek. Menelaosz a kor szokásainak megfelelően mindennel elhalmozta Páriszt, de a vendáglátás tizedik napján Krétára kellett utaznia.

Páriszt már az első pillanatban elbűvölte Heléna szépsége. Ki is használta Menelaosz útját, hogy Heléna közelébe férkőzhessen, aki nem tudott ellenállni Aphrodité hívó szavának, elfogadta Párisz ajándékait, és elhagyta vele Spártát. Titokban Trójába mentek, ahol megtartották az esküvőjüket, melynek hírét az istenek egyik hírnöke, Írisz vitte el a még Krétán tartózkodó Menelaoszhoz.

Folytatjuk!

Sorozatunk első részét IDE KATTINTVA, második részét pedig IDE KATTINTVA tudjátok elolvasni.

A festmény Benjamin West alkotása.

Megszakítás