Sorozatunkban úgy gondoltuk, kicsit közelebb hozzuk Nektek a görög isteneket és a velük kapcsolatos, kalandos mitológiai történeteket, hiszen ezek olyan sokrétűek, hogy nem biztos, hogy már mindegyikről hallottatok. De tegyünk egy próbát!

Artemisz azon különleges istenségek egyike, aki már rögtön születése után “munkába állt”, és egy nappal később segített anyjának eljutni Délosz szigetére, hogy ott világra jöhessen az ikertestvére, Apollón.

Titulus: a Hold, a vadászat és az íjászat istennője, segít a szülésnél, védelmezi a nőket, a gyermekeket és a vadállatok úrnője

Szülei: Zeusz és Létó

Születési helye: Ortügia

Testvérei: Apollón

Házastársa: a legenda szerint Orión volt az élettársa

Szeretők: nem volt

Gyermekei: nem volt

Kedvelt állata / növénye / jelképe: szarvastehén, íjakkal és nyilakkal teli tegez, félhold a homlokán

Szenvedélye volt a vadászat, gyakran rövid szoknyában és elmaradhatatlan tegezével ábrázolták, melyben a Héphaisztosz által készített íjak és nyilak lapultak, melyekkel mindig célba talált. A távoli hegyi erdőkben töltötte legtöbb idejét, szűz nimfák társaságában. Testvéréhez hasonlóan gyógyerővel is rendelkezett, ám nyilaival szörnyű járványokat is képes volt elszabadítani.

Már gyermekkorában látta, hogy a szerelem mennyi bonyodalmat és fájdalmat okoz, így arra kérte Zeuszt, hogy örök szüzesség lehessen a sorsa. Ezt olyannyira komolyan vette, hogy amikor egy vadász, Aktaión fürdés közben megleste, Artemisz szarvassá változtatta, majd a férfi saját kutyáival széttépette.

Egy másik alkalommal efféle dühe egyik nimfáján, Kallisztón csattant, aki gyermeket szült Zeusznak. Mikor Artemisz ezt megtudta, medvévé változtatta az asszonyt, majd levadászta. Az ő emléke a Nagy Medve csillagkép, vagyis a Göncölszekér az égbolton.

Volt azonban, hogy az utolsó pillanatban meggondolta magát, és a tragikus véget boldog befejezésre fordította. Ilyen történet Iphigeneiaé, akit apja, Agamemnon feláldozni készült. Annak azonban megesett a szíve a fiatal lányon, így kimentette őt a máglya lángjai közül. De sokszor segítette is a bajbajutottakat.

Artemiszt Hellász szerte nagy tisztelet övezte. Amikor a lányok elérték a pubertás kort, akkor szűzként az istennőnek ajánlották őket. Amikor pedig házasságra került a sor, az addig összegyűlt gyermekholmik máglyán feláldozásra kerültek.

Kép forrása: www.byarcadia.org

Megszakítás