Minden nemzetnek van egy olyan szakácskönyve, amely szinte minden háztartásban megtalálható. A görögöknél ez nem más, mint a Nikolaos Tselementes nevével fémjelzett Főzési és sütési útmutató.

Nikolaos Tselementes 1878-ban, Sifnos szigetén született, Athénban nőtt fel, a középiskolát is itt végezte. Eleinte egy közjegyzői irodában dolgozott, emellett pedig nagybátyja éttermében segített be. A konyhaművészet oly mértékben rabul ejtette, hogy Bécsbe ment, hogy kitanulja annak minden titkát. Miután végzett, hazatért, és különböző nagykövetségeken dolgozott szakácsként.

Nevét a Cooking Guide nevű magazin tette híressé, mely először 1910-ben jelent meg. A magazin recepteket, diétás tanácsokat és élelmiszerekkel kapcsolatos híreket tartalmazott.

1919-ben Tselementes az Ermis Hotel igazgatója lett, majd egy évvel később az Egyesült Államokba utazott, ahol a világ legdrágább éttermeiben dolgozott. Közben folyamatosan továbbképezte magát: többek között cukrászatot és dietetikát is tanult.

Ezt követően ismét hazatért, ahol főző- és sütőiskolát alapított. Híres szakácskönyve, mely az első teljes körű görög főzési útmutató volt, 1926-ban jelent meg, és olyannyira népszerű lett, hogy több mint tizenötször adták ki.

1950-ben megjelentette a Greek Cookery című szakácskönyvet, amely az első olyan angol nyelven íródott receptgyűjtemény volt, mely a görög konyhát mutatta be a világnak.

Újító szemléletet képviselt, a francia konyha egyes ikonikus receptjeivel is (pl. bechamel mártás, bouillabaisse) ő ismertette meg a görögöket.

Tselementes alkotta meg többek között a moussaka és a pastitio modern változatát is.

1958. március 2-án, nyolcvanéves korában hunyt el Athénban. Személyére úgy emlékeznek, mint a kortárs görög gasztronómiai kultúra megalapítójára.

Kép: Greek Reporter

Megszakítás