Sorozatunkban úgy gondoltuk, kicsit közelebb hozzuk Nektek a görög isteneket és a velük kapcsolatos, kalandos mitológiai történeteket, hiszen ezek olyan sokrétűek, hogy nem biztos, hogy már mindegyikről hallottatok. De tegyünk egy próbát!

Az egyik legsokoldalúbb istenség, aki ravaszságával és furfangjával sokszor tört borsot halhatatlanok és emberek orra alá. Amellett, hogy folyamatosan szállította a híreket, ő volt a pásztorok, utazók, kereskedők, súly- és hosszmértékek istene, valamint az irodalom, az ékesszólás, az atlétika és a tolvajok védelmezője. De úgy tartják, ő kísérte le a holtakat Hádész birodalmába. Következzen a sokak által kedvelt Hermész!

Titulus: az istenek hírnöke

Szülei: Zeusz és Maia nimfa

Születési helye: a Kyllini-hegység barlangjában, a Peloponnészosz-félszigeten született

Testvérei: Manész

Házastársa: nem volt

Szeretők: több nimfával ápolt viszonyt

Gyermekei: rengeteg

Kedvelt állata / növénye / jelképe: kakas, teknős, pénzes erszény, kerükeión pálca, szárnyas, rövid bőrcsizma, széles karimájú nemezsapka, aranykard

Már a születése utáni éjszaka megkezdte csínytevéseit. Miután világra jött, édesanyja bepólyálta, ám mikor Maia elaludt, a kisded kiszabadította magát, és a lábára nőtt szárnyak segítségével egészen Thesszáliáig repült. Itt legelt Apollón csordája, amit egy barlangba terelt be. Hogy le ne bukjon, az állatokat háttal hajtotta be a rejtekhelyre, így azok patáikkal fordított nyomot hagytak. Amikor feljött a Nap, Apollón követelte vissza a jószágait, ám amikor meghallotta Hermészt a saját maga által készített lírán játszani, megenyhült, és a gyermeknek ajándékozta a csordát.

Mivel édesanyja alacsonyabb rangú volt, Hermész nem került rögtön az Olimposzra, hanem a földön tevékenykedett, az árkádiaiak nyájait őrizte. Hogy egyszerűbb dolga legyen, feltalálta a sípot, valamint egy gyújtószerszámot is. Egy idő után azonban megunta, és felkéredzkedett az Olimposzra. Az istenek szívesen látták, és Zeusz küldönce lett belőle, aki apja utasításait végre is hajtotta.

Egy ilyen volt Dionüszosz kiszabadítása, akit Athamasz király meg akart ölni. De megölte például Argoszt, a százszemű pásztort, aki Zeusz kedvesét, Iót őrizte Héra parancsára. Árészt kiszabadította abból a hordóból, amelybe Alóeusz gigász fiai zárták, és amelyben 13 hónapot raboskodott. Segített Perszeusznak a Gorgóval folytatott harcában, Héraklész egyik feladatának teljesítésénél és visszakísérte Orpheuszt az Alvilágba. Odüsszeusz is sokat köszönhetett neki bolyongása során, Hermész több szorul helyzetből is kimentette.

Számos szeretőjétől igen sok utóda született, házasodásra azonban nem adta a fejét.

Megszakítás