Sorozatunkban úgy gondoltuk, kicsit közelebb hozzuk Nektek a görög isteneket és a velük kapcsolatos, kalandos mitológiai történeteket, hiszen ezek olyan sokrétűek, hogy nem biztos, hogy már mindegyikről hallottatok. De tegyünk egy próbát!

Az egyik legvidámabb kedélyű istenség ő, akinek már a születése is különlegesen legendás. A szőlőt borrá változtatta, melyet az egész világnak megtanított. Jöjjön a közkedvelt Dionüszosz!

Titulus: a bor és mámor, valamint a szüret istene, a görög színjátszás patrónusa

Szülei: Zeusz és Szemelé

Születési helye: Thébai

Testvérei: Manész

Házastársa: Ariadné

Szeretők: több, köztük Aphrodité

Gyermekei: számtalan

Kedvelt állata / növénye / jelképe: tigrisek vagy párducok húzta szekér, fején szőlő leveleiből font koszorú, kezében borospohár és a thürszosz (hosszú szüreti bot, tobozzal a végén, szőlőlevelekkel díszítve)

Világra jötte igen kalandosra sikeredett. Az egyik legenda úgy tartja, hogy Zeusznak és Perszephonénak született egy Zagreusz nevű gyermeke. Ám Héra a hírre rettenetes haragra gerjedt, és megkérte a titánokat, hogy tépjék szét a csecsemőt, ám a szívét hagyják épen, mert annak Rhea, Pallasz Athéné és Déméter is őre volt. Héra tettére elszörnyedtek az istenek, Zeusz pedig Rhea segítségével összeillesztette a széttépett darabokat, és újra életet lehelt belé. Az így új esélyt kapott gyermeknek anyára volt szüksége. Zeusznak volt is egy kiszemeltje, Szemelé, így az ő méhébe rejtette a csecsemőt. Héra ismét résen volt, ezúttal azonban finomabb eszközt vetett be. Addig duruzsolt az asszony fülébe, hogy kérlelje Zeuszt, mutassa meg igazi alakját, hogy az megtette. A főisten igaz alakja azonban a villámcsapás volt, mely így megölte Szemelét. A gyermeket ismét megmentették, és ezúttal Zeusz combjába rejtették. Dionüszosz végül itt fejlődött ki teljesen, és jött a világra szarvakkal és kígyókoszorúval a fején, ezért nevezik „a kétszer megszületett istennek”.

Még csupán gyermek volt, mikor felfedezte, hogy a szőlőből bort lehet készíteni, és bejárta az egész világot, hogy ezt megtanítsa az embereknek. A jókedv mellett azonban Dionüszosz nyomában ott járt a halál is, ugyanis követői olykor az eksztázisig dajdajoztak, és megölték az éppen útjukba kerülő ártatlanokat. A legenda szerint egyszer visszatért szülővárosába, Thébaiba, ahol Pentheusz király megtiltotta a tiszteletét. Dionüszosz erre borral kábította el a település összes lakóját és sokakat meg is őrjített. Köztük a király anyját is, aki széttépte saját fiát. Miután mindenki előtt világos lett, hogy valódi istenségről van szó, felment az Olimposzra.

Egy történet szerint volt, hogy kalózok ejtették foglyul, és láncra verve rabszolgának akarták eladni. A bilincsek azonban minduntalan lehullottak róla. Dionüszosz mérgében borostyánt font az evezőkre, borral árasztotta el a hajót, az árbócokat pedig szőlőtőkékké, a tengerészeket pedig delfinekké változtatta.

A krétai Ariadné hercegnőt vette feleségül, de az asszony nem szerette őt igazán.

Megszakítás