Most, hogy elérkezett a dodekaimero, új sorozatot indítunk útjára, mely a dodekaimero 12 napja alatt megannyi érdekességen keresztül ezen időszak különleges görög szokásait, néphagyományait, jellegzetességeit igyekszik bemutatni Nektek.

A dodekaimero 12 napja kedvez a sötétség démonainak, akik ezen időszak alatt szívesen garázdálkodnak a föld felett. Ide tartoznak a kalikandzaroszok is, ma róluk mesélünk Nektek.

1. A kalikandzaroszok ábrázolása elég változatos, van, ahol félig ember, félig állattestű lényként, máshol kicsi, zöld vagy fekete manókként, megint máshol koboldokként mutatják be őket.

2. A kalikandzaroszok egész évben a föld alatt tartózkodnak, és az Élet fájának törzsét fűrészelik, mely a hiedelem szerint összekötő híd a mi világunk és az Alvilág között.

3. A dodekaimero ideje alatt, tehát december 25-től január 6-ig azonban feljönnek a föld fölé, hogy az embereket bosszantsák.

4. A kalikandzaroszok imádnak rendetlenkedni, összedúlni az üresen hagyott otthonokat, kifosztani a hűtőket, megdézsmálni az éléskamrákat.

5. Számos lehetőség kínálkozik a távoltartásukra: a tűztől például nagyon félnek, így olyan otthonokba, ahol folyamatosan ég a tűz, be se teszik a lábukat.

6. Csak háromig tudnak számolni, így a lábtörlőre helyezett szűrő is visszatartó hatású, ugyanis a kalikandzaroszok elkezdik számolgatni belépés előtt, hogy hány lyuk van a szűrőn, azonban háromnál tovább sosem jutnak, így mindig újra kell kezdeniük a számolást.

7. A kalikandzaroszok nagyon szeretik a palacsintát.

8. Január 6-án a szentelt víz ereje zavarja vissza őket a föld mélyére.

9. Amikor megérkeznek, akkor látják, hogy az Élet fája távolmaradásuk ideje alatt újra teljes pompájában ragyog, így nekiállhatnak újra fűrészelni. S ez így megy a következő dodekaimeróig.

Megszakítás