Most, hogy elérkezett a dodekaimero, új sorozatot indítunk útjára, mely a dodekaimero 12 napja alatt megannyi érdekességen keresztül ezen időszak különleges görög szokásait, néphagyományait, jellegzetességeit igyekszik bemutatni Nektek.

Görögország lenyűgöző ünnepi hagyományai közül a kalandázás igazi kuriózum. A kalandák ebben az időszakban előadott ünnepi énekek, melyek a karácsonyhoz, az új esztendőhöz és vízkereszthez kapcsolódnak.

Az éneklés hagyománya egész Görögországban jellemző, azonban tájegységenként eltérő, hogy milyen kalandák és népviseletek kerülnek ilyenkor elő.

Az ünnepi énekek felépítése és témája nagyrészt ugyanaz: karácsony előtt Jézus születését, az új esztendőben Agios Vasilios cselekedeteit, vízkereszt előtt pedig az ahhoz kapcsolódó hagyományokat örökítik meg, miközben egészséget, boldogságot és jó szerencsét kívánnak mindenkinek.

Bár a karácsonyi kalandák hagyománya a kereszténységgel egyidős, de a szokás még az ókorba nyúlik vissza, amikor a gyerekek úgynevezett Dionüszosz dalokat énekeltek, és közben olajágat tartottak, mely a béke és a jólét szimbóluma. Az olajágat aztán hazavitték, és azzal díszítették a házat.

Tegyünk most egy kis zenei körutat Görögországban, és hallgassunk meg együtt néhány kalandát…

…Santoriniről:

… a Peloponnészoszi-félszigetről:

és Ipiros-ból (Észak-Görögország).

Videó: Youtube – Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας, Frosty Christmas, Ilioskaimple

Megszakítás