Az Odüsszeia Trója győztesének, Odüsszeusznak a kalandjait meséli el, az utat, hogyan jutott haza Trójából egészen Ithakáig.

Útja viszontagságokkal tarkított, 10 éves kaland volt, melynek elején Odüsszeusz egy egész flottányi hajóval indult el, ám végül megtörve, egyedül sikerült hazaérnie.

A következő hetekben Odüsszeuszt követjük majd kalandos útján hazafelé, tartsatok velünk!

A küklopszok országában

Odüsszeusz hajói ezután észak felé folytatták útjukat, s a küklopszok birodalmában, nagy valószínűséggel a mai Szicília területén kötöttek ki.

Amikor partot értek, Odüsszeusz 12 bajtársával együtt megindult a sziget belseje felé. Egyszer csak egy barlanghoz értek, benne hatalmas mennyiségű friss tejjel és sajttal. Odüsszeuszt nagyon kíváncsivá tette a sok óriási méretű használati eszköz, így figyelmen kívül hagyta társai rossz előérzetét, akik már nagyon indulni szerettek volna.

Félelmük nem volt alaptalan, hiszen nemsokára megérkezett Polüphémosz küklopsz, aki bezárta Odüsszeuszt és társait a barlangba, akkora követ görgetve a bejárat elé, amit ötvenen se tudtak volna megmozdítani. Ezt követően meg is vacsorázott: Odüsszeusz négy társa vesztette így életét.

Ekkor megkínálták Marón édes borával, amit ajándékként vittek magukkal a szigetre, amiből igencsak sokat fogyasztott a küklopsz, majd megkérdezte Odüsszeuszt, hogy mi a neve.

“-A nevem: Senki.” – válaszolta Odüsszeusz, a küklopsznak pedig annyira tetszett a bor, hogy megígérte neki: utolsóként falja fel.

Odüsszeusz gondolkozni kezdett, hogyan menekülhetnének meg, de ha meggyilkolják, a barlangban ragadnak, hiszen nem tudják a sziklát arrébb görgetni. Arra jutott, hogy vakítsák meg, amikor az óriás a bortól megrészegülve mély álomba szenderül. Odüsszeusz és megmaradt emberei találtak egy hegyes rudat, a végét kiégették, majd Polüphémosz egyetlen szemébe szúrták. Az egész sziget visszhangzott az óriás kiáltásától.

A többi küklopsz azonnal odasereglett, és kérdezték, ki volt az, aki megvakította Polüphémoszt. Mivel a válasz az volt, hogy Senki, társai bolondnak nézték, és sorsára hagyták az óriást, Odüsszeusz és társai pedig akkor már messze jártak a birkák gyapjas hasába kapaszkodva.

Amikor Odüsszeusz vitorláit már a szél dagasztotta, visszakiabált az óriásnak, hogy ha kérdik, mondja csak el nyugodtan, hogy Trója győztese, Odüsszeusz vakította meg.

Az óriás ekkor kősziklákkal kezdte dobálni a hajókat, s megkérte apját, hogy álljon bosszút az őt ért sérelemért. Ekkor kezdődött Odüsszeusz hányattatása, hiszen Polüphémosz apja, maga a tengerek istene, Poszeidón volt…

Folytatjuk!

Olvasd el sorozatunk többi részét is, eddig megjelent:

Odüsszeia – a kezdetek

Odüsszeia – 2. rész

Megszakítás