Többször írtunk már Nektek a mediterrán diétáról, például annak a depresszióra ható pozitív hatásairól.

Egy legutóbbi tanulmány pedig kimutatta, hogy sok egyéb kedvező hatása mellett a mediterrán diétát követők esetében a terhesség ideje alatt esetlegesen fellépő komplikációk száma is jelentősen csökkenhet.

A kutatás során összesen 7798 állapotos nő étkezési szokásait vizsgálták. Minden első gyermekét várót megkértek, hogy egy kérdőíven jelölje, milyen ételeket fogyasztott az első trimeszter alatt. Ennek a célja az volt, hogy bebizonyítsák: azoknál az asszonyoknál, akik már a fogantatás pillanatától követték a mediterrán diétát, csökkent a rizikója több, terhességgel együtt járó komplikációnak, mint például a terhességi magas vérnyomás, a terhességi cukorbetegség, a koraszülés vagy a halva születés.

A mediterrán diéta alapját a növényi eredetű ételek képezik egészséges zsírokkal társítva. Aki ezt az étkezési módot követi, sokkal több zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket fogyaszt, míg húsokat egyáltalán nem vagy csak nagyon redukált mennyiségben. Az olívaolaj, a hal, a joghurt és a sajtok szintén a diéta részét képezik.

Megszakítás