Az Odüsszeia Trója győztesének, Odüsszeusznak a kalandjait meséli el, az utat, hogyan jutott haza Trójából egészen Ithakáig.

Útja viszontagságokkal tarkított, 10 éves kaland volt, melynek elején Odüsszeusz egy egész flottányi hajóval indult el, ám végül megtörve, egyedül sikerült hazaérnie.

A következő hetekben Odüsszeuszt követjük majd kalandos útján hazafelé, tartsatok velünk!

A szirének szigetén

A szirének Odüsszeusz utazásának végén álltak lesben. A csavaros eszű király ekkor viaszt csöppentett társai fülébe, hogy ne bűvölje el őket a félig leány, félig madár formájú démonok csodálatos éneke. Ő azonban nagyon kíváncsi volt erre a dalra, ezért megparancsolta, hogy kössék ki a hajóárbóchoz, de megtiltotta, hogy eloldozzák. Sőt, ha könyörögni kezdene, meghagyta, hogy kössék meg még szorosabban.

Szkülla és Kharübnisz

Amikor az elbűvölő szirének szigetén túljutottak, a Bolygó vagy Összecsapódó Sziklák között kellett áthaladniuk, majd pedig Szkülla és Kharübnisz között. Szkülla egy olyan tengeri lény volt, akinek alsó felét hat szörnyű vadkutya alkotta, felül pedig női teste volt.

Barlangjában, a Messzénéi-szorosban rejtőzködött, és az arra járó tengerészeket mind széttépte. Szküllával pontosan szemben lakott Kharübnisz, aki naponta háromszor hatalmas mennyiségű tengervizet nyelt le, és vele együtt mindent, ami benne úszott.

Ez a szoros igen veszedelmes volt, mert nagyon nehéz volt kikerülni mind a két szörnyeteget, egyikük biztosan foglyul ejtette az arra járó hajót.

Odüsszeusz és teljes fegyverben őrködő legénysége, hogy Kharübniszt kikerülje, túl közel merészkedett Szküllához, akinek sikerült is néhány tengerészt megkaparintania.

Folytatjuk!

Olvasd el sorozatunk többi részét is, eddig megjelent:

Odüsszeia – a kezdetek

Odüsszeia – 2. rész – A kikonok és a lótoszevők földjén

Odüsszeia – 3. rész – A küklopszok országában

Odüsszeia – 4. rész – Aiolosz szigetén

Odüsszeia – 5. rész – Kirké szigetén

Megszakítás