Görögország Budapesti Nagykövetsége felhívja szíves figyelmeteket arra, hogy a 4648/2019 sz. törvény értelmében a Görögország határain kívül élő görögök is élhetnek szavazati jogukkal, továbbá arra is, hogy a Nagykövetség minden érdekelt rendelkezésére áll, amennyiben segítségre lenne szüksége a regisztrációs kérelem kitöltéséhez a Közigazgatási Ügyfélkapun (apodimoi.gov.gr) vagy a görög Külügyminisztérium weboldalán át elérhető speciális alkalmazás igénybevételével.
ELŐFELTÉTELEK
A külföldi lakos szavazópolgár a külföldi lakosok választói névjegyzékbe csak a következő feltételek együttes megléte esetén vehető fel:
• ha a regisztrációs kérelem benyújtását megelőző 35 év folyamán összesen legalább 2 (kettő) évet töltött el a görög állam területén;
• ha a folyó évben vagy az előző adóévben adóbevallást nyújtott be Görögországban.
„Adóbevallás”-ként a következő dokumentumok fogadhatók el (ezek közül értelemszerűen azok, amelyek az adózóra vonatkoznak):
  • az Állami Bevételek Független Hatóságához (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) benyújtott személyi jövedelemadó-bevallás (E1-es nyomtatvány),
  • ingatlan bérbeadásából származó jövedelem részletes bevallására szolgáló nyomtatvány (E2-es nyomtatvány),
  • vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos pénzügyi adatokat tartalmazó beszámoló (E3-as nyomtatvány) ill.
  • ingatlanok adatainak bevallására szolgáló nyomtatvány (E9-es nyomtatvány).
Eltartott családtagok mentesülnek az adóbevallás benyújtása alól, amennyiben
  • még nem töltötték be 30. (harmincadik) életévüket és
  • 1. fokú rokonaik a folyó vagy a múlt adóévben benyújtottak adóbevallást.
HATÁRIDŐ
A választópolgár a külföldi lakosok választói névjegyzékére regisztrációs kérelme elfogadásától számított 8 (nyolc) éven belül bármikor feliratkozhat. A választópolgár személyi adatait bármikor módosíthatja, regisztrációs bejegyzését a külföldi lakosok választói névjegyzékében határozott időtartamra felfüggesztheti vagy érvénytelenítheti.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 2023-as országos parlamenti választásokon való részvételhez elengedhetetlen, hogy a választópolgárok legalább 12 (tizenkettő) nappal a választások kiírása előtt regisztráltassák magukat a külföldi lakosok választói névjegyzékébe. A szavazóhelyiségek felállításának nélkülözhetetlen előfeltétele, hogy a regisztrált választópolgárok száma legalább 40 (negyven) fő legyen.
Azon kérelmek regisztrálása, ill. módosítása, amelyek kevesebb, mint 12 (tizenkettő) nappal a választások kiírása előtt kerülnek benyújtásra, a választások lebonyolítása után lesznek bejegyezve a külföldi lakosok választói névjegyzékébe. Hasonlóképpen, kérelmek felfüggesztése vagy törlése, amennyiben ezeket kevesebb, mint 3 (három) nappal a választások kiírása előtt kezdeményezik, a választások lebonyolítása után lesznek bejegyezve a külföldi lakosok választói névjegyzékébe.
Azok a választópolgárok, akik nem tudják személyesen kitölteni és benyújtani az elektronikus úton kitöltendő, ill. benyújtandó regisztrációs, módosítási vagy felfüggesztési kérelmet, segítségért a lakhelyük szerint illetékes görög konzuli szervhez fordulhatnak.
Ez esetben személyesen, görög adóazonosító számukkal kell megjelenniük a képviseleten, ahol a konzuli szerv kijelölt munkatársa segíteni fog nekik kérelmük kitöltésében és a számítógépes alkalmazáson keresztül történő beküldésében.
Megszakítás