Idén március 25-én a 202 éves évfordulójához érkezett a törökök elleni szabadságharc kitörése, ezért úgy gondoltuk, folytatjuk sorozatunkat, melyet korábban elindítottunk. A számos hős közül, akiknek oly sokat köszönhetünk, bemutatunk Nektek párat, akikről esetleg eddig személy szerint nem hallottatok. Jöjjenek hát ők, a múlt hősei, akik megharcoltak a szebb jövőért.

A görög forradalom egyik ikonikus alakjának, Theodoros Kolokotronis-nak a neve mindenkiénél jobban összeforrott a törökök elleni összecsapások azóta szállóigévé vált kiáltásával: Szabadság vagy halál!

1770. április 3-án született a messeniai Ramovouniban, egy olyan családban, akiknek a lázadás a vérükben volt, és akiket nagy tekintély és tisztelet övezett Árkádiában. A család már a 16. század óta harcban állt az oszmán megszállókkal, 1762 és 1806 között 70 Kolokotronis leszármazottat mészároltak le a megszállók.

A szabadságharc hajnalán Theodoros már érett korban, 51 évesen állt neki görög lázadókból egy hatékony sereget faragni Moreában. Bajtársai „moreai öregnek” szólították. Kolokotronis győzelmet győzelemre halmozott, 1822 augusztusában Dervenakiában súlyos és nagy presztízsértékű csapást mért az oszmán hadseregre. 1822 decemberében felszabadította Nafpliot. Mondását sokan emlegették: „Görögök, Isten aláírta a szabadságunkat és nem fogja visszavonni az ígéretét.”

1825-ben a peloponnészoszi görög erők főparancsnokává nevezték ki. A megszállók felett aratott végleges győzelem után Kolokotronis az első modern görög vezér, Ioannis Kapodistrias támogatója lett. Mindeközben a görög-orosz szövetség pártján állt. Amikor Kapodistrias-t megölték, Kolokotronis pártolta az új uralkodót, Ottot. Ám később mégis szembekerültek egymással, és a szabadságharcost árulásért halálra ítélték. Ám mikor a király nagykorú lett, felmentette az ítélet alól.

Kolokotronis élete alkonyán tanult meg írni, azért, hogy papírra vethesse életrajzát. Memoárja töretlen népszerűségnek örvend Görögországban, több nyelvre le is fordították. Híres sisakját tökéletes állapotban őrzi az athéni Nemzeti Történelmi Múzeum.

A rettenthetetlen harcos 1843. február 4-én, Athénban hunyt el.

 

Megszakítás