Görögországban hagyományosan pirosra festik a húsvéti tojásokat, ez az egyik legrégebbi, húsvéthoz kötődő hagyomány.

S hogy miért pirosak a húsvéti tojások? Ennek magyarázatát is a vallásban kell keresnünk, hiszen a szín maga Krisztus kiontott vérét jelképezi.

A tojás önmagában is szimbólum, a kemény héj Jézus sírját szimbolizálja, amelynek feltörése a halálból való feltámadást és a sírból való kilépést testesíti meg.

A keleti kereszténység egyes követői szerint azonban a tojásfestés hagyományát Mária Magdolnának köszönhetjük. A hagyomány szerint Mária Magdolna ugyanis főtt tojást vitt, hogy megossza a többi asszonnyal Jézus sírjánál, a kosarában lévő tojások pedig csodálatos módon ragyogó vörösre színeződtek, amikor meglátta a feltámadt Krisztust.

Más források szerint Mária Magdolna, miután Krisztus üres sírjára bukkant, Poncius Pilátushoz, a római helytartóhoz sietett, hogy elmondja neki: Krisztus feltámadt. A helytartó azonban nem hitte el, amit mondtak neki, és bejelentette, hogy csak akkor hisz Mária Magdolna állításainak, ha a mellette lévő kosárban lévő tojások pirosra színeződnek, ami azonnal meg is történt.

Ha nincs otthon piros tojásfestékünk, hagymahéjat is használhatunk, ehhez a hagyma héját 30 percig kell forralni annyi vízben, amennyi ellepi, majd a kihűlt vízbe kell beáztatni a tojásokat egy éjszakán keresztül.

A tojásokat húsvétkor koccintják egymáshoz: akinek a tojása az utolsó épen maradt tojás, az nyeri a játékot.

Megszakítás