A görög sziget, mely tulajdonképpen félsziget. Jón társaihoz méltón nem nélkülözi a buja, zöld növényzetet, az igazi varázslat azonban a partoknál kezdődik. A kék ennyi és ilyen árnyalatát a festők sem tudnák szebben kikeverni.

Sokakat a szuper strandok mellett az is vonzza Lefkadában, hogy ugyan hosszú utazással, de autóval is megközelíthető. A szigetet és a szárazföldet elválasztó mocsaras területen ugyanis egy mesterséges töltés és egy felnyitható híd ível át, így megúszható a kompozás. Aki repülővel érkezik, az legközelebb a Lefkadatól 12 km-re található Prevezában szállhat le, és transzferrel juthat a szigetre.

Egy másik nyomós ok még az is, hogy innen elérhető közelségben található az ország több nevezetessége is, mint például a Meteorák, Patra városa vagy Ipiros gyönyörű tájai.

Ami a fő vonzerő természetesen, azok a csodaszép partszakaszok, melyekkel Lefkada büszkélkedhet. Strandjait a mediterrán térség legjobbjainak tartják. Nem csoda, hiszen a sok helyen jelenlévő fehér sziklák – melyekről a sziget egyébként a nevét kapta -, csodaszép egyveleget alkotnak az azúrkék vízzel. Pár szomszédjával egyetemben Lefkadaról is felmerült a gyanú, hogy a régi ókorban az Ithaka nevet viselte, és ez volt Odüsszeusz szeretett otthona.

Mind közül a leggyönyörűbbnek Porto Katsikit tartják. Nevezhetjük a sziget reklámpartjának is, hiszen ez jelenik meg a legtöbb képen, illetve évente turisták ezrei zarándokolnak el ide, hogy csobbanhassanak a mesebeli helyen. Szintén szuperlatívuszokban lehet említeni az Egremnit, Kathismat és Milost, de vétek lenne kihagyni a Desimit, ahol csodaszép tengeri barlangokban is lehetséges az úszkálás. Aki azonban szeretne kicsit elvonulni a tömegtől, könnyedén találhat magának egy vadregényes strandot. Nem árt tudni, hogy partok szinte mindegyike kavicsos (így ajánlott a strandcipő viselete), homokos fürdőhelyből pár a sziget déli és keleti részén húzódik. A sok partmenti sziklának hála több partszakaszon érdemes búvárszemüveget ragadni, illetve a kedvező széljárásnak köszönhetően a szörfözés is színesíti a vízisportok repertoárját.

A sziget kifejezetten hegyvidéki, több magaslat is meghaladja az ezer métert, és csodaszép külsőt kölcsönöznek a vidéknek. A párás klímának köszönhetően a környékbeli szigetekhez hasonlóan itt is dús növényzet jellemző, így külön élmény egy-egy túra. Sokak listáján szerepel a Nidri település mellett található, kb. 18 méter magas Dimosari vízesés (vigyázat, hiszen az itt folyó víz a csapadék mennyiségétől függ, a nyári, szárazabb hónapokban előfordulhat, hogy kiszárad).

Sajnos nem sok helyen csodálhatjuk meg a régi, többségében velencei stílusú épületeket, mert az 1948-as nagy földrengés a legtöbbet elpusztította. Lefkada legdélibb pontján, a sziklás Cape Doukaton található világítótorony sok fotós egyik kedvenc helyszíne, tiszta időben itt akár Kefaloniáig is el lehet látni. De érdemes a kirándulást naplementére időzíteni, ilyenkor a fehér sziklákat csodaszép árnyalatúra színezi a Nap. A legenda úgy tartja, innen vetette magát a habokba a híres költőnő, Sappho, mert nem tudott úrrá lenni szerelmi bánatán. Külön varázslatosak a hegyek lábainál megbúvó kis falvak, mint például Karya, a partmenti tavernákban pedig ínycsiklandozó, friss halételeket és tenger gyümölcseit készítenek.

Lefkada fővárosa, a hasonló nevű település a sziget szárazföldi bejáratánál található. A házak többsége a nagy földrengés után épült, a múlt szörnyűségein okulva földrengésbiztossá tették őket. A város utcácskáin hangulatos kávézók, tavernák várják a megpihenni vágyókat, a festői kikötőben egymás mellett sorakoznak a kisebb-nagyobb hajók. Nyaranta érdemes résen lenni, hiszen számos fesztivál kerül itt megrendezésre. Az egyik leghíresebb a folklór fesztivál. A helyiek büszkén szokták emlegetni, hogy itt lépett fel a legendás Maria Callas utoljára görög közönség előtt. Itt található a Régészeti Múzeum is, ahol az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a sziget múltjába az itt talált leletek alapján.

Innen mindössze 2 km-re áll az Agia Mavra erőd, melyet a szicíliaiak építettek a XIV. században. Az épületet sok csapás érte az évszázadok során, de ma is a látogatók rendelkezésére áll.

A sziget egyik legnyüzsgőbb települése Nidri, sok turista itt száll meg. A városkában nyaralók semmiben sem szenvednek hiányt, boltok, szórakozó- és vendéglátóhelyek sokasága várja, hogy a kényelmüket biztosítsa.

Megér egy kitérőt a sziget legnagyobb kolostora, Faneromeni is, ami nemcsak csodaszépen rendbetartott épületéről és pazar kiállításáról híres, hanem hogy egy kis állatkert is megtalálható a parkjában.

Lefkada felfedezése mellett hajós kirándulás keretein belül lehetőség van a környező, csodaszép szigetek bebarangolására is. Az egyik legérdekesebb lehet Skorpios, mely hajdanán a híres görög olajmágnás, Onassis tulajdonában volt (a szigeten természetesen nem lehet kiszállni).

Aki valami igazán jellegzetes szuvenírt szeretne vásárolni, az szerezze be az itt öltött híres hímzések egyikét, Englouviból származó lencsét, Athaniban készült mézet, helyi kolbászt, szalámit és bort (Bertzami, Bardea).

 

Megszakítás