Görögország úgy döntött, hogy egy kísérleti program keretében több, mint 120 régészeti lelőhelyre engedélyezi a házi kedvencek behozatalát, természetesen szigorú feltételek mellett.

Lina Mendoni kulturális miniszter a görög Központi Régészeti Tanács (KAS) hatására hozta meg és jelentette be a döntést.

Elmondta, hogy a kísérleti program az első lépés a műemlékek és a régészeti lelőhelyek látogathatóságának harmonizálásában, követve más európai országok mintáját, ahol már llehetőség van a kísérő állatok beléptetésére a vonatkozó szabályokat betartva.

Egészen eddig csak segítő kutyák léphettek be ilyen területekre Hellászban. Mendoni azonban hangsúlyozta, hogy a különösen nagy forgalmú és megközelítési nehézségekkel bíró helyeken, mint például az Athéni Akropolisz, a háziállatok bejutása nem lesz egyszerű, mivel ők maguk is veszélybe kerülhetnek a nagy látogatószám miatt, valamint esetleges kényelmetlenséget is okozhatnak a többi látogatónak.

Azonban a több ezer hektáros területeken, mint például Vergina, Delos, Ősi Messina, Mükéné és Philippi egy pórázon őrzött és egészségügyi bizonyítvánnyal rendelkező kutya is elkísérheti gazdáját a túrán. A nagytestű kutyák sem kivételek, amennyiben a tulajdonos beleegyezik, hogy szájkosarat viseljenek.

A Központi Régészeti Tanács nem engedélyezi a házi kedvencek bevitelét olyan nagy forgalmú régészeti lelőhelyekre, mint az Akropolisz, Knosszosz és Phaisztosz, az ókori Olimpia, Delphi, Argolis ókori színháza és a szamoszi Pythagorion. Ezeken a helyeken a hatóságok ketrecek elhelyezését tervezik, hogy itt tartsák a háziállatokat, amíg gazdáik körbejárják a nevezetességeket. Továbbá a háziállatok nem léphetnek be az emlékművek belsejébe, színházakba, templomokba, boltíves sírokba vagy műemlékek mozaikpadlóira.

A tervek szerint az athéni ókori és római agorára, az északnyugat-görögországi Dodona ősi lelőhelyére, az észak-görögországi Amphipoliszba, az Akrokorintosz kastélyába és az Epidauroszban található Asklepios-szentélybe szabad bejárásuk lesz.

A gazdiknak legfeljebb 1 méter hosszú pórázt kell felcsatolniuk, esetleg ölben vagy szállítóketrecben kell hordaniuk kedvencüket. Ezenkívül belépéskor egészségügyi könyvet kell bemutatniuk. A tulajdonosok kötelesek magukkal hozni a környék állati ürülékétől való azonnali megtisztításához szükséges tárgyakat is. Érdemes elöljáróban felvenni a kapcsolatot a helyi turisztikai hatóságokkal a megfelelő tájékoztatásért.

Megszakítás