A hegyoldalon büszkén magasodó kék-fehér házak, szűk kis utak, a tenger sötét kéksége, a naplemente melegen izzó árnyalatai – ezeket élőben kell látni ahhoz, hogy elhiggyük, nem csupán photoshop.

Santorini még azoknak is a bakancslistáján szerepel, akik nem kifejezetten romantikus alkatok, hiszen az itt készült képek annyi helyről köszönnek vissza, hogy a sziget beleég a tudatalattinkba. Ám ideérkezve tapasztalja meg az ember csak úgy igazán, hogy a már említett kliséken túljutva mennyi egyéb csodát rejteget Santorini. A teljesség igénye nélkül íme pár ok, amiért feltétlenül szükséges ellátogatni erre a meseszép helyre.

1.Nemcsak a Kikládok, de egész Görögország egyik legnépszerűbb szigete, melynek 91 km2-e mondhatni, hogy teljes egészében megtelik a főszezonban. Magyarországról charterjárattal vagy átszállással érhető el, Athénból repülővel kevesebb, mint 1 óra alatt, vízi úton pedig akár már 5 óra alatt Santorinin lehetünk.

2. Itt volt az írott történelem valaha volt legnagyobb vulkánkitörése cirka 3500 évvel ezelőtt, mely a sziget egy részét elmosta. A tengervíz a hatalmas kalderába ömlött, az így keletkezett lagúna pedig olyan mély (400 m), hogy bármilyen vízi jármű ki tud kötni a partjánál. Santorini lényegében egy szigetcsoport, melyet 10 kisebb-nagyobb sziget alkot.

3. A kaldera közepén két kis sziget található, Nea Kameni és Palea Kameni, előbbi az Új, utóbbi pedig a Régi Kameni. Nea Kamenit évente turisták százai keresik fel, itt ugyanis egy kavicsos úton felmászva eljuthatnak a 130 méteres vulkáni kráter tetejére, és a peremet is körbejárhatják.

4. A sziget 15 ezer lakossal bír. Fővárosa a festői Fira, mely 260 méter magasról lélegzetelállító panorámát biztosít az Égei-tengerre. Az igen népszerű Oia köszön vissza a legtöbb fotóról, innen talán a legszebb a kilátás és a legmegkapóbb a naplemente. A lávakőbe vésett házaival, szűk kis utcáival valóban olyan, mintha egy díszlet lenne. Imerovigli és Firostefani szintén populáris, csodaszép falvak. De kihagyhatatlan Kamari és Perissa is.

5. Akrotiri régészeti lelőhelye valódi időutazást kínál. Az őskorban itt állt az Égei-tenger legfontosabb települése, melyet a vastag vulkáni láva nagyon szép állapotban konzervált. 20 hektáros, viszonylag zsúfolt város volt figyelemre méltó utakkal, csatornázással, vízelvezetéssel és többszintes épületekkel.

6. Itt még a strandok is mások, nincsenek a klasszikus értelemben vett, lassan mélyülő partszakaszok, sziklák és a gyorsan méllyé váló víz jellemzi. Akrotirinél található a Red Beach, ahol vörös sziklák és vulkáni homok teszi különlegessé a fürdőzést. Sokan a vulkáni meleg forrás felé veszik az irányt, hiszen ez még inkább egyedülállónak számít. Ez pedig nem máshol, mint Nea Kameni szigeténél található. Itt az állandó, felszín alatti vulkáni tevékenységnek köszönhetően konstans, 30-35 fokos vízhőmérséklettel lehet számolni. A víz vasban és magnéziumban gazdag, de érdemes vigyázni, mert a narancsos árnyalat megfoghatja a fürdőruhát.

7. A gasztronómia mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Santorinin 1890 óta termesztenek paradicsomot, amiből az isteni tomatokeftedes  készül. Természetesen a friss halak, valamint a tenger gyümölcsei itt is vezetik a népszerűségi listát, melyeknek a lédús paradicsommal és isteni olívával megspékelve senki nem tud ellenállni. Nem érdemes hazamenni, mielőtt nem kóstoltuk a saganakit egy kis mézzel meglocsolva. Helyi jellegzetesség még a fehér padlizsán, a fava bab és a katsouni nevű uborka. Az Assyrtiko szőlőből előállított hasonló elnevezésű bor pedig egyértelműen a sziget egyik nevezetessége.

8. Valóban az egyik legnépszerűbb úti cél, évente mintegy 2 millió turista látogat el ide. Sokan pont a tömeget elkerülendő elő- vagy utószezonban keresik fel a szigetet. Számolni kell az erős széllel, mely itt igen jellemző, és a főszezonban a nagy hőség miatt még akár kellemes is, elő- és utószezonban azonban előfordulhat, hogy zavaró.

9. Ó, az a naplemente! Ennek valahogy itt különös bája van, az is megcsodálja, aki nem kifejezetten érzékeny lelkületű. Érdemes felkészülni, hogy ez minden nap roppant népszerű programnak számít, így a népszerű pontokon (különösen Oia-n) elkerülhetetlen az itt amúgy sem ritka tumultus.

10. Természetesen nem maradhat ki a listáról, hogy Santorini a romantika fellegvára. Rendkívül népszerű nászutas célpont, sőt, sok külföldi itt mondja ki a boldogító igent.

Megszakítás