Sokszor írtunk már Nektek a mediterrán diéta jótékony hatásairól, most pedig egy újabbról rántjuk le a leplet.

A Prevencion con Dieta Mediterranea-Plus (PREDIMED-Plus) csoport által nemrégiben végzett tanulmány ígéretes eredményeket hozott. Kiderült, ha az emberek a mediterrán étrendet követik és aktívak maradnak, akkor leküzdhetik az öregedéssel járó fizikai változásokat, például az extra zsírfelszedést és az izomvesztést.

A JAMA Network Open című folyóiratban megjelent tanulmány eredetileg arra kereste a választ, hogy a mediterrán étrend képes-e kordában tartani a szívproblémákat. Útközben azonban a kutatók megállapították, hogy előnyös lenne, ha három év elteltével értékelnék az étrend általános fizikai hatásait.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kevesebb kalóriát tartalmazó mediterrán étrend több fizikai aktivitással kombinálva segít az embereknek távol tartani magukat az időskori súlygyarapodástól és izomvesztéstől.

A vizsgálatban 1521 középkorú és idősebb ember vett részt. Ezek az emberek vagy túlsúlyosak voltak, vagy elhízással küzdöttek, és metabolikus szindrómában szenvedtek. Őket két csoportra osztották, hogy lássák, hogyan hat rájuk a diéta és a testmozgás. A vizsgálatban az egyik csoport ragaszkodott a mediterrán étrendhez, de harminc százalékkal csökkentette a kalóriabevitelt, miközben a fizikai aktivitást is fokozta. Eközben a második csoport a mediterrán diétát követte, de nem változtatott nagymértékben az elfogyasztott ételek porcióján vagy a testmozgás mennyiségén.

Az első csoportba tartozók a hároméves vizsgálat során jelentős és szignifikáns változásokat tapasztaltak testösszetételükben – számoltak be a kutatók. Az étrend betartásának mindössze egy éve alatt az első csoport figyelemre méltó javulást mutatott: a zsírtömeg és a hasi zsír legalább öt százalékkal csökkent.

Ilana Muhlstein táplálkozási szakértő és regisztrált dietetikus, aki nem vett részt a tanulmányban, elmondta, hogy a mediterrán étrendet már régóta a világ legegészségesebb étrendjeként ünneplik. Megjegyezte azonban, hogy az egészségügyi szakemberek gyakran kissé homályos tanácsként javasolják az átlagembereknek.

Muhlstein szerint a mediterrán étrend ajánlások széles skáláját kínálja, amelyek túlmutatnak a teljesértékű élelmiszerek puszta népszerűsítésén. Kiemelte, hogy az étrend erősségei közé tartozik a bab, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az egészséges zsírok, a magvak, a diófélék és a halak köré összpontosító ételek beiktatása.

Az energiacsökkentett mediterrán étrend különösen abban különbözik az eredetitől, hogy több fehérjét tartalmaz, csökkenti a hozzáadott cukrokat és növeli a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztását az aszalt gyümölcsök helyett.

Muhlstein kiemelte: “A mediterrán étrend legegészségesebb része, amelyet oly sok amerikai (és egyéb más nemzetiség) figyelmen kívül hagy, a zöldségek és a friss fűszernövények abszolút uralma”. Továbbá elmondta: “Ezek a nagy mennyiségű, tápanyagdús, alacsony kalóriatartalmú összetevők az igazi mediterrán étrend szíve és lelke, amelyeket sajnos sokszor kihagynak az étkezésből.”

 

Megszakítás