A Maria Callas-ról szóló új könyv feltárja a díva valódi életét, és elemzi a média hamis híreit és meséit minden idők egyik legnagyobb operaénekesnője körül.

A “Nem Maria vagyok – Callas vagyok: Valódi élete és a mítoszok örökkévalósága” című könyv, amelyet Michalis Dimitriou újságíró írt, a díva születésének századik évfordulója évében jelent meg görög nyelven. Interjúk és forrásanyagok alapján portrét ad az “igazi Mariáról”.

Dimitriou megcáfolja a Maria Callas-ról szóló, a sajtóban megjelent történeteket, miszerint “korán meghalt az Onassis iránti kétségbeesett szerelme miatt”, és feláldozta magát színpadi személyiségéért, “valamint ezért kimondhatatlan, halálos magánnyal fizetett”.

Elutasítja azokat a mítoszokat is, amelyek szerint anyjával és nővérével hadiállapotot tartott fenn, és hogy élete utolsó részét “Onassis és az elvesztett dicsőség gyászolásával töltötte”.

Lyndsy Spence nemrégiben megjelent könyve, a “Cast A Diva: The Unknown Life of Maria Callas” (Egy díva szerepe: Maria Callas ismeretlen élete) azt állítja, hogy sokkoló részleteket fedett fel a díva viharos kapcsolatáról Onassisszal, aki összetörte a szívét, amikor elhagyta őt Jacqueline Kennedyért, a meggyilkolt amerikai elnök, John F. Kennedy özvegyéért.

Szintén szerepelnek benne felkavaró anekdoták Callas korai életéről, a verbálisan bántalmazó édesanyjával, aki arra kényszerítette, hogy elhagyja Görögországot, hogy nemzetközi énekesi karrierre tegyen szert, valamint Callas szomorú életének szinte teljes magányban töltött végéről.

“Callas gyűlölte az anyját – aki a háború alatt prostituáltként dolgozott -, mert megpróbálta átadni őt a náci katonáknak” – írja Spence.

A Bell kiadó által megjelentetett új könyv Callas utolsó görögországi nyarára összpontosít, amelyet a Maria Callas Ösztöndíj Alapítványt vezető Kostas Pylarinos vendégeként Vasso Devetzi zongoraművésszel és más barátokkal töltött Halkidikiben.

A könyv anyaga a görög és külföldi tömegmédiában (filmek, televíziós műsorok, könyvek) fellelhető elsődleges forrásokból, személyes archívumokból és közeli barátokkal készített interjúkból összegyűjtött ritka archívumon alapul.

Dimitriou azt is kutatja, hogy Maria Callas-t nem fogadták jól Görögországban, és ironikus módon a Dimitris Lambrakis által alapított “Ta Nea” és “To Vima” című újságok hevesen bírálták, miközben fia, Christos Lambrakis, aki az athéni koncertterem építésére irányuló erőfeszítéseket is vezette, közeli barátja volt.

Maria Callas izgalmas életet élt, tele hullámvölgyekkel, elutasításokkal és keserű pillanatokkal, de a fényes elismerés, a dicsőség és a mély szakmai megelégedettség, a hosszú távú barátságok és az érzelmi magasságok időszaka is jellemezték az éveit.

Mindig nagy bátorsággal nézett szembe minden viszontagsággal és embert próbáló időszakkal, és megmaradt “a csodálatos Callas-nak”, soha nem fukarkodott sem önmagával, sem barátaival, akik a maguk szakterületén kiváló szakemberek voltak és mindvégig hűségesek.

A díva életéről az alábbi linkekre kattintva olvashattok bővebben:

https://gorogokegerben.hu/2021/12/03/gorog-portrek-maria-callas-a-kezdetek/

https://gorogokegerben.hu/2021/12/04/gorog-portrek-maria-callas-az-aranykor/

https://gorogokegerben.hu/2021/12/05/gorog-portrek-maria-callas/

Megszakítás