A görögországi karneváli ünnepségek, vagyis az Apokries, az ország legkedveltebb hagyományai közé tartoznak, és ezen a hétvégén érik el a csúcspontjukat.

A nagyböjt, a Sarakosti kezdete előtt ünnepelt Apokries lehetővé teszi a mulatozók számára, hogy a 40 napos lelki elmélkedés kezdete előtt még adjanak az élvezeteknek.

A hívők a nagyböjt alatt tartózkodnak a különböző ételektől, leginkább a húsevéstől – az apokries szó, amely nagyjából azt jelenti, hogy “a hústól való tartózkodás”, ezekből a szokásokból ered.

Az Apokries-ünnepségeket a nagyböjt első napja, a Kathara Deftera, azaz a tiszta hétfő előtti hetekben ünneplik, és azok a nagyböjt előtti hétvégén csúcsosodnak ki. A Kathara Deftera idén március 18-ra, hétfőre esik, és ezen a napon a családok hagyományosan a szabadban töltik a napot, sárkányt eregetve és tradicionális ételeket fogyasztva.

Az azt megelőző hétvégén azonban a görögök általában jelmezekbe öltözve, bulizással és felvonulással ünnepelnek városuk utcáin. Ezeket az ünnepségeket élőzene, kreatív kocsik és rengeteg konfetti kíséri.

Az Apokries-ünnepségeiről ismert leghíresebb város a peloponnészoszi Patra, ahol az ország legrégebbi és egyik legnagyobb karneváli ünnepségét tartják. Az 1870-ben kezdődött rendezvénysorozat keretein belül gálabálok, felvonulások és gyermekrendezvények is vannak. Helyiek és látogatók ezrei gyűlnek össze minden évben Patrában, a vasárnap reggel megrendezett látványos szekérparádéra és a karneválkirály elégetésére a tiszta hétfő előtti este.

Azonban nemcsak Patra, hanem más görög települések is híresek a karneváli rendezvényeikről: Xanthi, Rethymno, Kastoria, Tyrnavos és Volos is otthont ad egy-egy ilyen eseménynek.

Közülük is kiemelkedik Naoussa, ahol a Genitsari vagy Boules hagyományát tartják. Ennek során a fiatal, hajadon férfiak hagyományos jelmezbe öltöznek, amely a görög fustanellát és más, ezüsttel és ékszerekkel díszített ruhadarabokat jelent, miközben egy egyedi, kézzel készített maszkot, az úgynevezett Prosopos-t viselik. Ezt a hihetetlenül színes és felejthetetlen eseményt, amelyet az Apokries első vasárnapján tartanak, megismétlik a második vasárnapon, valamint hamvazószerdán vagy tiszta hétfőn. Az évszázados hagyomány szerint csak fiatal, hajadon férfiak vehetnek részt a szertartáson.

Megszakítás