Az Athén szívében található Monastiraki tér a folyamatosan változó és vibráló stílusok, kultúrák és korszakok egyedülálló keveréke. Kétségkívül a görög főváros egyik legbájosabb és legélénkebb területe.

Ha csak megállsz a Monastiraki tér közepén, és jól körülnézel, néhány négyzetméteren belül többé-kevésbé teljes képet alkothatsz Athén múltjáról és jelenéről. Épületeinek lenyűgöző építészeti sokszínűsége önmagában is megtestesíti Görögország viharos történelmét.

A tér egyik oldalán a Szűz Mária Pantanassa ortodox templom, míg a másik oldalon a Tzistarakis mecset található.

A Kr. u. második században épült Hadrianus könyvtárának oszlopai még mindig láthatók a mecset boltívein keresztül, míg közvetlenül felettük az Akropolisz uralja a látványt, lenyűgöző hátteret képezve a látképnek.

A teret körülvevő számos neoklasszicista épület, köztük a metróállomás, egy újabb korszakkal bővíti azon épületek sorát, amelyeket ez a kis tér bemutat.

A nemrégiben felújított teret márványból, kőből és kovácsoltvasból készült mozaikos mintákkal burkolták, amelyek a mediterrán térség sokszínűségét szimbolizálják.

Ez a bájos hely sokkal több, mint gondolnánk. Merüljünk el Monastiraki lenyűgöző történelmében és abban, hogy mitől olyan teljesen egyedi ma!

Az ikonikus Monastiraki metróállomás 1895-ben épült, amikor a föld feletti metró megépült. Ez valójában egy vonat volt, nem pedig egy valódi földalatti metró, ezért az athéniak még mindig „treno”-nak hívják. A treno összeköti a pireuszi kikötőt Athénnal és Kifissias-szal, az Athén északi részén található negyeddel. Jelenleg a repülőteret a várossal összekapcsoló földalatti metróvonal is a Monastirakin halad át, így ma már fontos közlekedési csomópont.

Mint Athénban mindenhol, a metró megépítése során ókori romokat és műtárgyakat fedeztek fel, amelyek közül néhányat magán az állomáson is bemutatnak.

Amikor 2004-ben elkezdődtek az új metróállomás építési munkálatai, a városnak ezen a részén sok nehézség merült fel, mivel az az Eridanos folyómederével határos, amely az ókori athéniak szent folyója volt. Az Eridanos folyó az athéni Lykavittos-hegy lejtőin eredt, amely 300 méterrel a tengerszint fölé emelkedik. Vize aztán az ókori Athén Agoráján keresztül a Kerameikos régészeti lelőhelyre, egy ókori temetőbe folyt, ahol medre még ma is látható.

Itt található az athéni Agora, amely az egész város kereskedelmi, társadalmi, vallási és politikai központja volt. Bizonyos időközönként szabadtéri piacot is tartottak itt.

De megtalálhatjuk itt az előbb említett Kerameikos-t – Athén ókori temetőjét – is, mely a város egyik legfontosabb, ugyanakkor legkevésbé látogatott látványossága.

A hatalmas könyvtáraktól kezdve az ősi folyókon, átkos mecseteken és évezredes templomokon át a Monastiraki tér kétségtelenül hatalmas történelmi jelentőségű és nagyszerű szépségű hely.

Válassz egy ingyenes, vezetett túrát, vagy csak sétálj körbe egyedül, és fedezd fel a lenyűgöző történelmet, amelyet ez a csodálatos athéni városrész kínál.

Megszakítás