A görög fővárostól, Athéntól mindössze tizenhét mérföldre fekvő Aegina szigete a Szaroniki-öböl gyöngyszeme, amely egyszerűségével, történelmével és szépségével varázsolja el a látogatókat.

Attól a pillanattól kezdve, hogy az utazó elhagyja a pireuszi kikötőt, egy óra több mint elég ahhoz, hogy fizikailag és szellemileg is teljesen elrepítse őt a paradicsom e kis darabkájába.

Aegina történelme a minószi időkig nyúlik vissza, és szerepet játszott az 1800-as évek görög függetlenségi háborújában is az oszmán uralom ellen. A látogatók ókori, bizánci templomokat és a sziget egyszerű és jellegzetes görög építészetét csodálhatják meg, amely harmóniát és rendet sugároz.

Aegina egyik legikonikusabb nevezetessége az ókori Aphaia templom. A templom egy Aphaia istennőnek szentelt szentélyegyüttesben található, és a sziget keleti oldalán, a fő kikötőtől mintegy 13 kilométerre keletre, egy 160 méter magas csúcson foglal helyet.

Aphaia istennőt, akit a mezőgazdasággal és a termékenységgel hoztak összefüggésbe, helyi istenségnek tartják, mivel az Aeginán található szentélykomplexum az egyetlen hely, ahol az istennőt imádták. Valójában egyenlő oldalú háromszöget alkot a Parthenonnal és a szunioni Poszeidón-templommal, vagyis az ókor úgynevezett „szent háromszögét”.

Aegina, a sziget fővárosa, jól megőrzött épületeivel tűnik ki. A település 1827 és 1829 között csaknem két évig volt az újonnan alapított görög állam ideiglenes fővárosa. Ebben az időszakban Ioannis Kapodistrias kormányzó impozáns neoklasszicista kúriákat építtetett a székhelyének.

A szigeten bájos kis falvak találhatók, amelyek jellegzetes hagyományos karakterrel rendelkeznek, mint például Agia Marina, Perdika, Souvala, Kypseli, Agii és Vagia.

Aegina fontos vallási célpont. Agios Nektarios Görögország újkori történelmének egyik legismertebb és legkedveltebb szentje. 1920-ban hunyt el, és 1962 óta az ortodox világ szentként tiszteli. Úgy emlegetik, mint „Aegina szigetének csodatevőjét”. Aegina ad otthont az impozáns Agios Nektarios-templomnak, egy lenyűgöző ortodox templomnak, ahová évente több ezer ember érkezik, hogy kifejezze a szent iránti szeretetét és áhítatát.

A másik nagy vonzerő Aegina meglátogatásához a pisztácia, a sziget leghíresebb terménye. Az Iránban őshonos pisztáciafát 1860-ban hozták először a szigetre és a görög szárazföldre, és a fák virágzásnak indultak a mediterrán éghajlaton és Aegina egyedülálló domborzatán. Bár a pisztácia a világ minden táján megtalálható, az Aeginán termő, koilarati nevű fajta ritka és kivételesen finom.

A sziget számos gyönyörű stranddal rendelkezik. Perdika, egy csendes, kavicsos strand, mely az azonos nevű faluban található. Souvala a meleg, gyógyhatású, reuma kezelésére alkalmas vizéről ismert. Agia Marina, egy kozmopolita, szervezett turisztikai célpont, számos szállodával, kiadó szobával, tengerparti bárral és étteremmel. Marathonas, két homokos stranddal is bír, melyek egymás mellett fekszenek, 4 km-re a várostól. Vagia, egy gyönyörű homokos strand, amely kényelmi szolgáltatásokat kínál, de aki hajlandó egy kicsit tovább sétálni, gyönyörű, elszigetelt öblökben gyönyörködhet.

Aegina az ősi mesék és történetek, a szépség és az egyszerűség, a hősiesség és a spiritualitás földje. És ahogy sokan gondolják, ez Athén legszebb menedéke, ahol az ókori templomok időtlen szépségében, valamint a tengerparton fekvő kedves városokban semmivé válik a rohanó mindennapok stressze.

Megszakítás