A roppant erős és bátor hős, Héraklész 10 feladat sikeres teljesítése után (két sikertelennek titulált küldetés miatt végül 12) nyerhetett bűnbocsánatot azon tette alól, hogy a Héra által rászabadított elmebaj következtében megölte három gyermekét. A próbák kiállása azonban nemcsak a bűn alól való felszabadulást, de a halhatatlanságot is magával hozta, melynek következtében apja, Zeusz az istenek közé emelte az Olimposzra. A feladatokat Mükéné királya, Eurüsztheusz Héra segítségével találta ki.

2. próba: Hüdra

A nemeai oroszlánnak volt egy testvére, a Héra által teremtett Hüdra, ami egy kilencfejű (a középső halhatatlan) víziszörny volt. Következő próbaként Héraklész azt kapta, hogy az előző feladathoz hasonlóan oltsa ki a lény életét.

A szörnyeteg az Argoliszban, a Lerné városa mellett lévő mocsárban élt, és mindenre vadászott, ami élt és mozgott. A helyiek tehetetlenek voltak. A lényre az Amümóné-forrásnál bukkant rá. Héraklész lángra lobbantotta a mocsár mögötti erdőt, hogy Hüdra ne tudjon elmenekülni, majd nyilaival támadást indított. Ám ezek nem okoztak sérülést, inkább csak felbőszítették a szörnyet. Héraklész, ahogy levágta Hüdra egyik fejét, annak helyébe kettő nőtt. Látva, hogy egyedül nem boldogul, segítségül hívta unokaöccsét, Iolaoszt, aki rájött, hogy ha megperzselik a levágott fejek csonkjait, azok nem nőnek újra. Sorra pusztították a fejeket, melyet látva Héra rájuk küldött egy óriási rákot, amit azonban Héraklész hatalmas lábával eltaposott.

Végeztek Hüdra halhatatlan fejével is, majd a maradványokat Héraklész elásta az Elaiuszba vezető út mentén, a tetejére pedig egy hatalmas követ görgetett. Nyilait megmártotta a tetem epéjébe, így olyan fegyvere lett, mely gyógyíthatatlan sebeket okozott. Mükénébe való visszatértekor azonban Eurüsztheusz nem fogadta el a feladatot, mondván, Héraklésznek segítője volt és nem egyedül teljesítette a próbát.

Az első próbát itt olvashatod.

Kép: paleothea.com

Megszakítás