Görögország számos gyönyörű látnivalóval várja az utazókat. Tengerpartjai, műemlékei legendásak. Ám az ismert történelmi látnivalók mellett számos olyan élmény is várja az utazókat, melyre először nem is gondolnának.

A kolostorok évszázados hírnökei a görögök Isten és a vallás iránti elhivatottságának. Építészetük, a bennük zajló élet páratlan és lenyűgöző. Sorozatunkban most 10 olyan kolostort mutatunk Nektek, ahová érdemes betérnetek, ha Görögországban jártok.

4. Agia Triada kolostor, Idra

A Mandraki feletti dombokon, Idrán található Agia Triada (Szentháromság) kolostor sokaknak, akik a szigetre látogatnak, túrázási célpont.

Agia Triada építészeti kialakítását nagyban befolyásolták az ortodox típusú kolostorok, tekintve a bizánci stílusú templomépületet, a hármas haranglábat és a fehér falakat, miközben egy kiterjedt könyvtárral, kerttel, egy maroknyi étkezővel és egy vendégházzal is büszkélkedhet.

A kolostor építésének pontos dátuma ismeretlen, bár úgy vélik, hogy 1704-ben alapította Antonios Oikonomou pap, aki 1736-ban bekövetkezett halála után minden vagyonát Agia Triadának adományozta! Ezen kívül Oikonomou volt a nagyapja annak a haditengerészkapitánynak, aki Idra szigetén meghirdette a görög forradalmat a törökök ellen! A görög függetlenségi háború idején (1821-1828 között) az Agia Triada kolostor anyagi segítséget nyújtott a görögöknek, 1825-ben pedig görög forradalmárok egy csapata megerősítette a kolostort, hogy megvédje egy esetleges támadástól.

Egy heves vihar 1915-ben tönkretette a kolostor egy részét, melyet később helyreállítottak. A kolostor 1970-1974 között újabb felújításon esett át.

Megszakítás