1. Az Attikai-félsziget legdélebbi csücske a görög fővárostól, Athéntól mindössze 70 km-re található.

2. A Sounion-fok közel 70 méter magas sziklafala az előtte elterülő tengerbe nyúlik. Természeti adottságai miatt egykoron fontos tengeri megfigyelőként szolgált, az athéniak innen tartották szemmel fontos tengeri kereskedelmi útvonaluk Szaron-öbölbeli bejáratát.

3. Legfontosabb látványossága Poszeidon temploma, a tenger istenének szentelt épületnek ma már azonban csak a maradványai láthatók.

4. Az eredeti, itt emelt templomot a források Kr. e. 480-ra datálják, ám az a perzsa hadjárat áldozatává vált. Az újabb épület, melynek romjait ma ezen a helyen megtekinthetjük, Kr. e. 444-ben, Periklész idején épült.

5. A templom alapterülete 31×13,5 méter, oszlopai márványból készültek, és egyenként 6-6 méter magasak.

6. A templom eredetileg 34 oszloppal rendelkezett, mára azonban már csak 15 oszlop maradványa csodálható meg ezen a helyen. A Poszeidon-templom 16. oszlopát a British Múzeumban őrzik, Londonban.

7. A templom négy oldalán egy-egy nagy kurosz, azaz fiúszobor is állt, ezekből hármat az athéni Régészeti Múzeum őriz.

8. Az épület belsejében egy hatalmas Poszeidon szobor állt, mely egyes források szerint 6 méter magasról szemlélte a világot.

9. A Sounion-fok számtalan irodalmi műben is megjelenik. Említést tesz róla többek között Homérosz az Odüsszeiában, Szophoklész az Aisz-ban és Euripidész a Küklopsz című művében is.

10. Lord Byron angol költő is járt itt több alkalommal, neve az egyik oszlop tövébe vésve olvasható. Olyannyira nagy hatást gyakorolt rá a hely, hogy meg is emlékezett róla Görög szigetek című versében.

Megszakítás