Az évek múlásával sem csappan az az érdeklődés, mely Nia Vardalos nagy sikerű filmje, a Bazi nagy görög lagzi körül támadt. Nia időről időre újabb kulisszatitkokat árul el a filmről a vele készült interjúkban, így arra gondoltunk, megosztjuk veletek ezeket, hiszen mindig izgalmas a színfalak mögé pillantani.

1. Minden egy egyszemélyes színpadi show-val kezdődött 1997-ben, Los Angelesben, ahol Nia Vardalos a görög életről és a személyes élményeiről mesélt. A produkció 6 hétig, telt házas előadásokkal futott. Egyik alkalommal ott volt a nézők között Rita Wilson és Tom Hanks is, akiknek annyira megtetszett a történet, hogy előadás után megkeresték a színésznőt, és felvetették neki, hogy készítsenek mozifilmet.

2. Az ominózus látogatást Nia lelkesen mesélte a barátainak, akik közül az egyik úgy viccelte meg a színésznőt, hogy Tom Hanks-ként hívta fel. Emiatt azonban, amikor az “igazi” Tom Hanks telefonált, Nia nem hitte el, hogy valóban ő az.

3. Nem a Hanks házaspár volt az egyetlen, akik érdeklődtek a produkció jogai után: több stúdió is megkereste Niát, de olyan feltételeket ajánlottak, melyeket a színésznő nem fogadott el. Volt olyan ajánlat, mely inkább spanyolokat látott volna a címszerepben, a Disney viszont Marisa Tomei-nek adta volna a főszerepet Nia helyett. Hanks cége, a Playtone azonban nem akart ilyen kompromisszumokat kifacsarni a színésznőből, hagyta őt kibontakozni.

4. A főszereplő, Nia Vardalos édesapját játszó Michael Constantine nyugdíjas volt már, mikor behívták a meghallgatásra. Mikor végzett, Tom Hanks az asztalra csapott, és közölte a többiekkel, hogy megvan Mr. Portokalos, a többi színész meghallgatására már nincs is szükség.

5. Nia a filmet alkotó hétköznapi szituációk nagy részét a saját életéből merítette, ebben nagy segítségére volt édesapja, a nemrég elhunyt Constantin Vardalos. Azt a jelenetet azonban, ahol Maria az aggódás helyett inkább azt javasolja a lányának, hogy az egyen, a színésznő édesanyja ihlette: egyszer ugyanis a színésznő lelkesen mesélte otthon, hogy milyen nagy sikerrel fut az előadása a színházban, mire az asszonynak az volt a válasza: “Ez annyira jó…de kivennéd a csirkét a sütőből?”

6. Toula férjét a színésznő igazi férje, Ian Gomez ihlette (a keresztnév is innen származik). Ian Gomez egyébként játszik is a filmben, Mike-ot, a filmbeli Ian tanár barátját alakítja.

7. Nia más módon is megemlékezik az édesanyjáról a filmben: az egyik utazási irodás jelenetben egy bizonyos Doreen Hristakos foglal jegyet – ez Nia édesanyjának az igazi neve.

8. A színésznő családja szívesen vállalta, hogy statisztaként részt vesz a filmben: édesapja például kántor volt a templomban, de Nia testvérei és unokatestvérei is gazdagították az egyes családi jeleneteket.

9. Nia nagyon kedvelte az örmény származású Andrea Martin színésznőt, akivel már régóta szeretett volna együtt dolgozni, ezért Voula nagynéni szerepét kifejezetten rá írta.

10. Nia Vardalos egy interjúban mesélte, hogy a legendás “A férfi a fej, de az asszony a nyak, arra fordítja a fejet, amerre csak akarja.” mondat második fele az édesanyja ötlete volt. Az eredeti forgatókönyv szerint ugyanis Mr. Portokalos azt mondta volna, hogy: “A férfi a család feje.”, amely után Maria és Toula csak lemondóan összenéztek volna. A színésznő édesanyja ezt olvasva azonban azt javasolta Niának, hogy változtassák meg a szöveget, és mondja ki végre valaki azt, amit egy-egy ilyen mondat után minden nő gondol.

Folytatjuk!

Képek: Pinterest

Megszakítás