A görög ortodox vallás szerint ma, azaz „tiszta hétfőn” (Καθαρά Δευτέρα) veszi kezdetét a negyvennapos böjt, mely Lázár napja előtti pénteken ér véget. A nagyböjt első hetét tiszta hétnek nevezik, amikor is a test és a lélek megtisztulása mellett a környezet rendjére is figyelni kell.

Sok családnál ilyenkor koulouma, vagyis lagana, taramas és halvas kerül az asztalra. Ezzel a hétfővel kezdődően egy hétig a megtisztulásé a főszerep, mely a legfontosabb keresztény ünnepre, a húsvétra való felkészülést segíti elő.

A lagana egy kovásztalan kenyérféle, melyet kizárólag ezen a napon sütnek, és a mannát szimbolizálja, melyet Isten ajánlott Izrael népének, miközben Egyiptomból az ígéret földjére vezette őket.

A búzadara alapú halvas a balkáni, török és izraeli konyha egyik közös pontja, általában otthon készítik el. Egy sűrűn összepréselt, szezámmagból, cukorból, vízből és olajból készült egyveleg. A szezámmagot mézzel vagy a szőlő mustjából készített sziruppal (petimezi) ízesítik, és kör alakúra vagy szögletesre formázzák, és megsütik, mint egy pogácsát.

A taramas valójában sós vörös kaviár, a tőkehal, esetleg ponty ikrája. A fekete kaviárhoz hasonlóan a taramas-t is az egyik legelőkelőbb finomságként tartják számon. Gyakran taramosalataként készítik el vagy morzsával és krumplipürével keverik, citromlevet, ecetet és olívaolajat adnak hozzá. A taramas-t rendszerint kenyérrel vagy nyers zöldségekkel fogyasztják.

Megszakítás