A görög ortodox vallásban ma van a nagyszerdai kenet napja.

Ilyenkor emlékeznek meg arról, amikor egy bűnös nő mirhával kente be Krisztus testét a keresztre feszítés előtt.

Délután minden templomban még egyszer elmondják a Szent Evangélium misztériumát, majd felidézik az utolsó vacsora eseményeit és az apostolok Jézus általi lábmosását. A hívek emlékeznek Júdás Iskariót Jézust eláruló aljas terveire, valamint arra a nőre, aki bedörzsölte Jézus lábát, mikor Simon házában ült.

Nagyszerda másik nagy témája Júdás és a zsidó hatóságok paktuma. A bűnös nő bűnbánata és teljes megváltása szöges ellentétben kerül említésre az egykori tanítvány tragikus bukásával. Az árulásra emlékezve sok ortodox ezen a napon böjtöl.

Nagyszerda este a betegek kenetének szentségét általában a templomban ünneplik, és attól függetlenül, hogy valaki valóban beteg vagy sem, kenetben részesül. Úgy gondolják, hogy nincs éles választóvonal a fizikai és lelki betegségek között, így ez a kenet gyógyulást, sőt, a bűnök megbocsájtását is biztosítja, így előkészületként szolgál a másnapi szentáldozás fogadására.

Görögországban és a világ görög közösségeiben a nagyszerdai liturgiák között szerepelnek a Máté evangéliumának szavalatai, amelyek elmesélik a két nappal Jézus Krisztus keresztre feszítése előtt történteket.

Bizonyos településeken az asszonyok nagy tál lisztet visznek a kenetkenésre, és három gyertyát helyeznek el benne, melyek a liturgia alatt leégnek. Másnap ebből a lisztből készítik a húsvéti édességeket.

Megszakítás